Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Project ‘Herkenbaarheid Beekdal Eeser Voorste Diep’

BORGER ODOORN – Op woensdag 31 mei om 19.00 uur gaf wethouder Freek Buijtelaar van Borger-Odoorn het officiële startsein voor het project ‘Herkenbaarheid Beekdal Eeser Voorste Diep’ in het unieke historische beekdal tussen Ees en Borger. Wethouder Buijtelaar overhandigde symbolisch een cheque met het toegekende bedrag aan Stichting Dorpsbelangen Borger en de werkgroep Herkenbaarheid Beekdal Eeser Voorste Diep. Het totale project van het dorp is € 114.200,00 groot, waarbij Dorpsbelangen Borger € 67.020,00 gesubsidieerd krijgt. Dit geld is afkomstig van LEADER, een Europees subsidie-, kennis-, en actieprogramma voor een vitaal platteland.

Bij de aanvraag voor de LEADER subsidie is Dorpsbelangen Borger en de werkgroep Herkenbaarheid Beekdal Eeser Voorste Diep onder andere ondersteund door de BOKD, de Brede Overleggroep Kleine Dorpen uit Assen. De rest van het geld wordt bijeengebracht door particulieren en door de zelfwerkzaamheid van vrijwilligers.

Initiatief
Dorpsbelangen Ees en Eesergroen en Dorpsbelangen Borger hebben het initiatief genomen om het unieke historische beekdal tussen Ees en Borger te markeren en zichtbaar, herkenbaar en toegankelijk te maken voor inwoners, toeristen en recreanten. Door het realiseren van twaalf specifieke elementen in het gebied, zoals een wandelpad, een voetgangersbrug, een uitkijktoren, een ooievaarsnet en een natuurspeelplek worden bezoekers bewust gemaakt van de geologisch en cultuur-historische waarde van deze bijzondere plek. Het gaat om het gebied ten westen en ten oosten van de Eeser- en Borgerderstraat, waar het beekje Eeser Voorste Diep stroomt. Het bijzondere gebied maakt deel uit van het UNESCO werelderfgoed Geopark de Hondsrug en de Hunzevisie. In het project wordt onder andere samengewerkt met Waterschap Hunze en Aa’s en het Drents Landschap.

Vrijwilligers
Het bijzondere van het project ‘Herkenbaarheid Beekdal Eeser Voorste Diep’ is dat het volledig gedragen en uitgevoerd is (en wordt) door de zelfwerkzaamheid van vrijwilligers. Zo werken inwoners aan een kwaliteitsverbetering van hun eigen woon- en leefomgeving waarbij de sociale cohesie en de waardering voor het eigen gebied vergroot wordt.

LEADER
LEADER is een programma van de Europese Unie met als doel plattelandsgebieden economisch te versterken. Het LEADER-programma wordt mede gefinancierd door de gemeentes in Zuidoost Drenthe en de Provincie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.