Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Stadskanaal wil minder afval en meer afval scheiden

Foto: Aad den Os – RTV1

STADSKANAAL – De gemeente Stadskanaal wil ervoor zorgen dat inwoners meer afval gaan scheiden en minder afval produceren. Daarbij wil de gemeente in 2020 voldoen aan de scheidingsdoelstelling van 75% restafval en maximaal 100 kilogram restafval per inwoner per jaar. Die doelstelling komt voort uit het Rijksprogramma ‘Van Afval Naar Grondstof’ (VANG). Communicatie en voorlichting spelen bij het bereiken van deze doelstelling een belangrijke rol.

In 2016 lag het scheidingspercentage in de gemeente Stadskanaal nog op 55%. Om op 75% te komen moet het ‘omgaan met afval’ door inwoners veranderen. Daarvoor wil de gemeente vooral veel voorlichting geven en faciliteren.

Drie pijlers
Bewustwording van het nut en de noodzaak van afvalscheiding en het veranderen van gedrag daaromtrent: dat is wat de gemeente hoopt te bewerkstelligen. Daarom richt zij zich op drie pijlers: bewustwording (afvalscheiding kan beter), waardering (beloning voor behalen van successen) en faciliteren (handvatten geven om afval nog beter te scheiden). Dat laatste kan bijvoorbeeld betekenen dat de voorzieningen voor afvalscheiding worden aangepast en/of uitgebreid, evenals de inzamelfrequenties.

Samenstelling restafval
Eens per jaar kijkt de gemeente naar de samenstelling van het restafval. Daarbij constateerde zij de laatste jaren grote hoeveelheden zeefzand, gft-afval, verpakkingsmaterialen, herbruikbaar oud papier en karton, luiers en folie. Dit zijn recyclebare materialen en die zouden daarom niet in het restafval terecht moeten komen. Afval is een waardevolle grondstof waar we op een verantwoorde manier mee om moeten gaan.

Stimulans
Met het nieuwe beleid wil de gemeente inwoners stimuleren om meer gft-afval in de groene container te gooien en plastic verpakkingen, drankenkartons en blik in de daarvoor bestemde plastic zakken te doen. Ook worden inwoners aangemoedigd om oud papier en karton mee te geven aan de verenigingen, scholen en kerken die dat ophalen en ander afval zoals glas en textiel naar de daarvoor bestemde containers te brengen.

Onderzoek
In december 2016 en januari 2017 heeft de gemeente een onderzoek laten uitvoeren naar de tevredenheid over de inzameling van huishoudelijk afval. Uit dat onderzoek zijn veel waardevolle resultaten gekomen, die de gemeente meeneemt bij het nieuwe VANG-beleid.

Geplaatst door

Redactie/verslaggeving streekomroep RTV1

14 Reacties op “Stadskanaal wil minder afval en meer afval scheiden

 1. Laten ze maar met een container komen voor plastic afval die zakken worden aangevreten door katten enz..

  • Precies !
   Waaien altijd weg , scheuren kapot of worden open gekrabt door katten. Ik zie die zakken ook regelmatig in het kanaal drijven. Waardeloos systeem van inzamelen.
   Container en je bent van dat probleem af.
   En net als in Nieuwe-Pekela ook één voor oud papier.

 2. Wij scheiden al jaren het afval, 3 grijze en 2 groene containers in een heel jaar. Papier wordt verzameld voor de kerk en plastic in de plastiekzak. En blik voor de ijzerman. De dopjes voor de blindengeleide honden.
  Maar als de mensen eerst eens de zakken om s,morgens neerzetten inplaats van s,avonds heb je ook geen last van de katten. Nu wordt al de avond daarvoor alles al buiten gezet, wat eigenlijk ook niet mag, maar daar storen velen zich niet aan. En soms worden de containers pas de volgende dag weer naar huis gehaald!!!

 3. Henk Greven

  Laat de gemeente maar een andere manier kiezen om kenbaar te maken welke container geleegd wordt en niet alleen op internet. En ook niet hoe het rondom de Pinksterdagen is gegaan. Niet op de zaterdag vóór de normale maandag maar een week later op de zaterdag. En niemand die dit besluit kon lezen in de krant op de gemeentepagina. Het kan helpen simpel. De Afvalkalender moet terugkomen !

 4. Dat is inderdaad een hele goeie. De zakken zijn gewoon shit en bij een dikke storm waaien ze ook niet door de straten

 5. Ja dat zal helemaal mooi zijn een container voor plastic hoop dat het nog een keer komt want die zakken is ook niet alles

 6. Een containertje voor oud papier zou geen overbodige luxe zijn

 7. AUB niet nog meer containers en niet per kilo maar gewoon zoals nou per leging.
  En het oud papier wordt al door de scholen ingezameld hier.
  Tis goed zo!!!

 8. Met Jeanet eens, laten ze inderdaad maar een container geven.
  Zakken worden aangevreten en waaien weg.
  Met een container heb je daar geen last van

 9. Ja graag een extra container. ..
  Weg met die plasticzakken…

 10. Een container voor plastic inderdaad of zelfs oud papier zou een hele verbetering zijn.

 11. Bennie mulder

  Alle omliggende gemeente hebben al een container voor plastic, stadskanaal komt er ook wel mee

 12. H.J.G van Eersel

  Hoe moeilijk is het nou helemaal om een afvalwijzer op internet te zetten? Belachelijk dat deze piepkleine pagina niet meer bestaat. Wat een ergernis

 13. Bert van der Winden

  Er staat een afvalwijzer en een afvalkalender onder Stadskanaal op internet. Hier kan zelfs een afhaalkalender op uw postcode worden besteld.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.