Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Mogelijk hittegolf bij begin astronomische zomer

WEERONLINE – Het begin van de astronomische zomer wordt gemarkeerd met aanhoudend warm zomerweer. Een regionale hittegolf behoort tot de mogelijkheden en in het zuiden kan het donderdag zelfs 36 graden worden! Ook in de rest van het land is het donderdag vrij zonnig en behoorlijk warm met 26-31 graden. Vandaag en morgen krijgen we van hetzelfde laken en pak: de zon schijnt uitbundig en met maxima van 30-33 graden is het tropisch warm.

Vandaag zeer zonnig en heet
Het warme zomerweer houdt maar niet op en dat terwijl de astronomische zomer pas woensdag ingaat. Vandaag kunnen we ons opmaken voor een zeer zonnige en hete dag. In het zuiden is het zonovergoten en loopt het kwik rap op naar een lokale 33 graden. Ook in De Bilt wordt het met 30 graden officieel tropisch. In het noorden ontstaan ’s middags stapelwolken, maar er is nog meer dan voldoende ruimte voor de zon. Het kwik stijgt in Noord-Holland, Friesland en Groningen naar een zomerse 26-29 graden.

Morgen en woensdag is het door een noordenwind in de noordelijke provincies met 21-24 graden tijdelijk minder warm. Tevens komen daar stapelwolken voor. In het zuiden is het onverminderd heet met circa 31 graden op dinsdag en 28-30 graden op woensdag. In het zuiden blijft het zonovergoten. De zonkracht bedraagt opnieuw 7-8, waardoor het risico op verbranden groot is.

Regionale hittegolf en zeer heet
Mocht het op maandag, dinsdag en donderdag 30 graden worden in het zuiden, dan is een regionale hittegolf een feit. Voor een hittegolf zijn vijf achtereenvolgende dagen met een maximumtemperatuur van 25 graden of hoger nodig, waarvan het op drie dagen warmer is dan 30 graden. Gisteren hadden we al een zomerse dag te pakken in het zuiden. In Gilze-Rijen werd het toen 29,3 graden. Ook woensdag zullen we de 25 graden ruimschoots overschrijden. De kans op een officiële hittegolf is klein. In De Bilt halen we namelijk waarschijnlijk niet op drie dagen de 30 graden.

Vrijdag kans op onweer
Donderdag wordt het bovendien zeer warm. In het zuiden is een lokale 36 graden mogelijk! In het noordwesten is het met circa 28 graden een stuk minder warm. In de avond neemt de kans op een onweersbui toe. Vrijdag lijkt een overgangsdag te worden met kans op onweersbuien en maxima van 22-28 graden. De wind draait naar het westen en voert koelere lucht aan. In het weekend wordt het 20-26 graden, maar daarmee is het nog steeds een paar graden warmer dan de normaal van 19-22 graden.

Geplaatst door

Redactie/verslaggeving streekomroep RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.