Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Grootste stoomspektakel van Noord-Nederland barst los

F: Lars Blaauw

STADSKANAAL – Museumspoorlijn STAR bestaat 25 jaar en dat wordt op zaterdag 16 en zondag 17 september groots gevierd met ‘Stadskanaal onder Stoom’. Tijdens het hele weekend rijden er vele extra (stoom)treinen op de langste museumspoorlijn van Nederland. Uit Rotterdam en Hoorn komen enkele bijzondere stoomlocomotieven naar Stadskanaal. Maar niet alleen treinen, ook stoomwalsen, een stoomboot, historische bussen en modeltreinen zijn te zien in Stadskanaal.

Beroemde stoomlocomotieven uit heel Nederland: 
Museumspoorlijn STAR zet uiteraard de eigen stoomlocomotief 52 8060 in. Daarnaast komt de misschien wel beroemdste stoomlocomotief van Nederland op bezoek: stoomlocomotief 7742 van de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik. Deze voormalige NS-locomotief is in 1913 gebouwd en is bekend onder de naam ‘Bello’.

Groot contrast met de Bello is stoomlocomotief 01 1075. Met z’n 192 ton en een maximum snelheid van 140 km/u is dit de snelste en grootste stoomlocomotief van Nederland. Deze voormalige sneltreinlocomotief van de Deutsche Bundesbahn is nu eigendom van de Stoom Stichting Nederland (SSN) uit Rotterdam. De ’01’ komt op zaterdag 16 september met een speciale trein uit Rotterdam naar Stadskanaal.

De stoomlocomotieven verzorgen, samen met historische diesellocomotieven een uitgebreide treindienst op de spoorlijn Veendam- Stadskanaal – Musselkanaal.

De vuurloze stoomlocomotief die onlangs in bruikleen is gegeven aan de STAR zal op het emplacement Stadskanaal in actie komen.

F: Tim Goorman

Meer stoom
Er zijn niet alleen stoomtreinen te zien. Op het emplacement Stadskanaal zijn ook diverse werkende stoommachines en stoomwalsen te zien. Zo is er ook een dorsmachine op stoom. Stoomboot de Jonge Wachter verzorgt rondvaarten naar het centrum van Stadskanaal, samen met een historische T-Ford bus van Historisch Streekvervoer Achterhoek. In de loods bij station Stadskanaal is een beurs met kleine stoommachines en modeltreinen. En om het stoomfeest compleet te maken rijdt er voor de jonge bezoekers ook een ministoomtrein van de Osnabrücker Dampflokfreunde.

Speciale dagkaarten
Tijdens Stadskanaal onder Stoom gelden er speciale dagkaarten, Die geven toegang het het evenement en zijn de hele dag geldig in alle treinen. Samen met Arriva heeft Museumspoorlijn STAR eveneens een speciale aanbieding: met een voordelig e-ticket die geldig is voor Stadskanaal onder Stoom en in alle Arriva-treinen in de provincies Groningen en Fryslan.

Meer informatie
Meer informatie over Stadskanaal onder Stoom is toe vinden op de website van Museumspoorlijn STAR: stadskanaalrail.nl

Geplaatst door

Vrijwilliger/redactie/advisor bij RTV1

1 Reactie op “Grootste stoomspektakel van Noord-Nederland barst los

  1. En wie in de buurt wil overnachten kan op camping ’t Nije hof in Stadskanaal terecht, deze camping ligt op nog geen 400 meter van het station van de STAR verwijderd, de stoomtrein komt letterlijk langs onze camping poort!
    http://www.nijehof.nl
    http://www.facebook.com/nijehof

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.