Direct naar de inhoud.

Dorpshuis de Riggel streeft naar energie neutraliteit

  • door:
  • op:
Door te streven naar een energierekening van nul kunnen de zaalhuren omlaag en blijft er maandelijks een substantieel bedrag over om te investeren in activiteiten voor alle leeftijden. Het dorpshuis blijft zo rendabel en kosten voor activiteiten laag, ook bij een krimpende bevolking of in tijden van economische crisis.

BOVEN PEKELA – Dorpshuis de Riggel heeft van het Oranje Fonds, Leader Oost Groningen, provincie Groningen, gemeente Pekela, het VSB fonds en het Kammingafonds samen bijna 50 duizend euro ontvangen voor o.a. het energie neutraal maken van de accommodatie!

In het dorpshuis in Boven Pekela zijn onlangs de werkzaamheden gestart om de accommodatie energie neutraal te maken. Het grootste project in de geschiedenis van het door vrijwilligers gerunde dorpshuis moet eind 2017 afgerond zijn.

Hoe het begon
Alles begon 2 jaar geleden met het plaatsen van zonepanelen. De besparing die dit opleverde op de energie nota en extra activiteiten die hierdoor konden worden ontwikkeld, deed het bestuur beseffen dat een duurzame en zekere toekomst voor het dorpshuis verzekerd kon worden door het streven naar energie neutraliteit. De grootste kosten post voor het dorpshuis bestuur zijn de energielasten, want de kosten aan het gebouw en onderhoud zijn voor rekening van de gemeente.

Energierekening van nul en de zaalhuren omlaag
Door te streven naar een energierekening van nul kunnen de zaalhuren omlaag en blijft er maandelijks een substantieel bedrag over om te investeren in activiteiten voor alle leeftijden. Het dorpshuis blijft zo rendabel en kosten voor activiteiten laag, ook bij een krimpende bevolking of in tijden van economische crisis.

Eind 2016 werd gestart met het maken van de plannen
Er lag een technische uitdaging om het niet optimaal geïsoleerde gebouw te gaan verwarmen met warmtepompen om zo van het gas af te kunnen. In het voorjaar van 2017 was het globale technische plaatje rond en de kosten bekend. Na de plannen aan diverse instanties te hebben voorgelegd zijn er bijdragen geleverd door het Oranje Fonds(€10.000), de Provincie Groningen(€10.000), Leader Oost Groningen(€15.000), het VSB fonds(€5.000), de gemeente Pekela(€3.000) en het Kamminga Fonds(€6.300). Het laatste gat op de begroting van ruim 60.000 euro wordt door eigen geld en inzet van vrijwilligers gedicht.

Lucht warmtepompen, ventilatie systeem en nog meer
De grote zaal in het gebouw krijgt twee lucht-lucht warmte pompen en een warmte terug win ventilatie systeem, de peuterspeelzaal krijgt een warmtepomp airco die tevens kan verwarmen en de overige ruimtes worden verwarmd middels een warmtepomp CV. Om van het gas af te kunnen wordt ook de keuken vernieuwd met nieuwe frituren, warmtepompboiler en een inductie kookplaat. En nu we toch eenmaal bezig zijn, dacht het bestuur, knappen we ook het invaliden toilet op en pakken het interieur van de peuterspeelzaal aan.

Zonnepanelen
Bij het plaatsen van de zonnepanelen was al rekening gehouden met extra verbruik van elektriciteit, maar ook in dit project worden nog eens een twintigtal extra panelen geplaatst. Volgens de kenners moet hiermee de energie neutraliteit een feit zijn. In de toekomst moet blijken of dit inderdaad zo is.

De Riggel zal zo als één van de eerste dorpshuizen van Noord-Nederland energieneutraal de toekomst in gaan. Het bestuur is overtuigd van het plan en denken ook dat dit voor andere dorps- en buurthuizen de weg is om te gaan. Zij stellen dan ook hun technische en kennis mbt het werven van fondsen ter beschikking van andere organisaties.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal