Direct naar de inhoud.

Fotopresentatie door Bert Roossien in SHC

  • door:
  • op:
Nostalgie – Brug bij de Pekelderweg

STADSKANAAL – Op zondag 3 december toont het Streekhistorisch Centrum weer een keuze uit haar omvangrijke fotoarchief. Historicus Bert Roossien heeft een voorstelling samengesteld met als thema bruggen en sluizen. In het lintdorp wat de streek langs het Stadskanaal van oorsprong was, valt daar veel over te vertellen.

Vroeger telde men in de Kanaalstreek nog tientallen houten en later ijzeren draai- en klapbruggen die allemaal met de hand werden bediend. Door het toenemende autoverkeer zijn veel van die oude bruggen inmiddels vervangen door bruggen met een breder en zwaarder wegdek die automatisch worden geopend en gesloten. Bovendien zijn talloze wijken en monden gedempt waardoor veel karakteristieke bruggen en sluizen voorgoed zijn verdwenen.

Bruggen en sluizen vormden vaak belangrijke oriënteringspunten in de kilometers lange veenkoloniën in Oost-Groningen en het aangrenzende Drenthe: men woonde ‘nabij de IJzeren Klap’ te Musselkanaal of had een winkel ‘bij het Buinerverlaat’. Opmerkelijk is dat veel moderne bruggen nog steeds de naam dragen van hun voorganger; zo wordt de hefbrug over het Barkelazwet te Stadskanaal nog steeds aangeduid als ‘Gele Klap’ naar de oude houten klapbrug die hier vòòr 1867 lag.
Een aantal sluizen draagt nog steeds de naam van de sluismeester die er lang geleden verantwoordelijk was voor de bediening; zo kennen we het Springers- en het Meestersverlaat, resp. de eerste en zesde sluis in het Stadskanaal. Van zowel de oude als de nieuwe waterwerken zullen opnames worden vertoond.

De voorstelling in het Streekhistorisch Centrum begint om 14.30 uur. In de pauze is er gelegenheid voor het drinken van koffie of thee en het bekijken van de tentoonstelling KunstMix door kunstenaarscollectief Galerie Boven.

Meer informatie en reserveren: tel. 0599-612649 (Bert Roossien)-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal