Direct naar de inhoud.

Nieuwe AM frequentie Radio T-Pot

  • door:
  • op:
Zendmast T-Pot 1224 AM

GASSELTERNIJVEEN – Begin juli 2016 ging de grote droom van Theo Postma in vervulling. Hij mocht legaal plaatjes draaien op de 747 AM (middengolf) onder de naam radio T-Pot. De Nederlandse overheid had vanaf dat moment een aantal middengolf frequenties vrijgegeven onder de voorwaarde van ‘uitzendingen met laag zendvermogen’ en dus klein bereik. Deze manier van uitzendingen worden ook wel Low Power AM genoemd (LPAM).

Postma was één van de allereerste aanvragers voor een Low Power vergunning en kreeg een mooie vrije frequentie toegewezen. De 747 AM. Het Veenkoloniale radiostation uit Gasselternijveen deelde deze frequentie met Radio Babylona uit Musselkanaal.

Veel zenders

Inmiddels zijn we anderhalf jaar verder en is Postma allang niet meer de enige hobbyist op de middengolf. Meer dan honderd radiostations zijn er bijgekomen en Agentschap Telecom (AT) heeft het er maar druk mee om alles te coördineren. Omdat al deze zenders niet zomaar zelf een plekje mogen zoeken op de middengolf worden de reeds eerder toegewezen frequenties meerdere malen uitgegeven. De 747 AM is daarom niet meer exclusief voor Radio T-Pot uit Gasselternijveen. Ook zenders uit Friesland mogen bijvoorbeeld dezelfde frequentie gebruiken.

1224 AM 

Postma heeft daarom onlangs besloten om zijn zender te verhuizen naar een andere frequentie. Met goedkeuring van het AT werd er gekeken naar een alternatief. Een frequentie die nog redelijk schoon is in het Noorden van Nederland. Postma had namelijk teveel storing van zijn collega’s uit Friesland. Hij heeft daarom zender en antenne omgebouwd en tegenwoordig kun je hem ontvangen op de 1224 AM. Ook radio Babylona is verhuisd om dezelfde reden en zendt nu uit op de 675 AM.

Iedereen een plekje 

Agentschap Telecom heeft als strategie de opstelplekken van LPAM zenders niet al te ver uit elkaar te plaatsen. Een woordvoerder van Agentschap: “omdat anders de zenders te ver reiken, zelfs met laag zendvermogen. Op deze manier kan iedereen toch een plekje krijgen”.

Een compleet overzicht van alle legale LPAM zenders in Nederland kun je hier vinden.



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal