Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Nieuwe AM frequentie Radio T-Pot

Zendmast T-Pot 1224 AM

GASSELTERNIJVEEN – Begin juli 2016 ging de grote droom van Theo Postma in vervulling. Hij mocht legaal plaatjes draaien op de 747 AM (middengolf) onder de naam radio T-Pot. De Nederlandse overheid had vanaf dat moment een aantal middengolf frequenties vrijgegeven onder de voorwaarde van ‘uitzendingen met laag zendvermogen’ en dus klein bereik. Deze manier van uitzendingen worden ook wel Low Power AM genoemd (LPAM).

Postma was één van de allereerste aanvragers voor een Low Power vergunning en kreeg een mooie vrije frequentie toegewezen. De 747 AM. Het Veenkoloniale radiostation uit Gasselternijveen deelde deze frequentie met Radio Babylona uit Musselkanaal.

Veel zenders

Inmiddels zijn we anderhalf jaar verder en is Postma allang niet meer de enige hobbyist op de middengolf. Meer dan honderd radiostations zijn er bijgekomen en Agentschap Telecom (AT) heeft het er maar druk mee om alles te coördineren. Omdat al deze zenders niet zomaar zelf een plekje mogen zoeken op de middengolf worden de reeds eerder toegewezen frequenties meerdere malen uitgegeven. De 747 AM is daarom niet meer exclusief voor Radio T-Pot uit Gasselternijveen. Ook zenders uit Friesland mogen bijvoorbeeld dezelfde frequentie gebruiken.

1224 AM 

Postma heeft daarom onlangs besloten om zijn zender te verhuizen naar een andere frequentie. Met goedkeuring van het AT werd er gekeken naar een alternatief. Een frequentie die nog redelijk schoon is in het Noorden van Nederland. Postma had namelijk teveel storing van zijn collega’s uit Friesland. Hij heeft daarom zender en antenne omgebouwd en tegenwoordig kun je hem ontvangen op de 1224 AM. Ook radio Babylona is verhuisd om dezelfde reden en zendt nu uit op de 675 AM.

Iedereen een plekje 

Agentschap Telecom heeft als strategie de opstelplekken van LPAM zenders niet al te ver uit elkaar te plaatsen. Een woordvoerder van Agentschap: “omdat anders de zenders te ver reiken, zelfs met laag zendvermogen. Op deze manier kan iedereen toch een plekje krijgen”.

Een compleet overzicht van alle legale LPAM zenders in Nederland kun je hier vinden.

Geplaatst door

Vrijwilliger/redactie/advisor bij RTV1

3 Reacties op “Nieuwe AM frequentie Radio T-Pot

 1. Altijd geweldig om muziek uit de jaren zestig terug te horen. Jullie raken ( maar dat is natuurlijk persoonlijk) de muzikale snaar van de echte liefhebber.

  Jullie komen hier in Veendam (zuid) met een sterk signaal binnen ( tijd 22:45), Ik ben radioamateur met callsign PA1VC en noteer 59 + 20dB op een bescheiden verticale antenne.

  Ik blijf jullie met veel plezier volgen, the Amen Corner, the Hollies, Dave Dee, Dozy, Beaky, Mick And Tich en al die andere grootheden komen bij jullie vast wel een keer voorbij. Heel veel succes en ik hoop nog lang op 1224 MG af te kunnen stemmen.

  Met vriendelijke groet

 2. Arnold PE1ARD

  mooi mien jong Zag je de kans schoon Theo? Net een auto radio Motorola uit 1947 weer aan de praat, nu de triller/omvormer nog. Vr. gr. Arnold uut Maiden.

 3. waardeloze gast meerdere freq nu al gehad
  en overal boven op zitten
  nu weer 918 khz weer een leuke zender niet meer te onvangen

  citrus am

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.