Direct naar de inhoud.

Theo Postma geniet van zijn hobby radiostation TPOT

  • door:
  • op:
Theo Postma van Radio TPOT (F: RTV1)
Theo Postma van Radio TPOT (F: RTV1)

GASSELTERNIJVEEN – (Video) – Spannende tijden voor Theo Postma uit Gasselternijveen want zijn grote droom ging in vervulling. Theo is radio-zendamateur en heeft al bijna zijn hele leven een zendvergunning voor radio en tv experimenten op basis van amateurradio. Vanaf nu mag hij echter ook muziek draaien op de middengolf en dat helemaal legaal. Begin 2016 is het mogelijk geworden om hobbyradio te maken op de middengolf. Hiervoor moet je wel een vergunning aanvragen bij het Agentschap Telecom en bij het Commissariaat voor de Media. Postma heeft dat gedaan en sinds kort is hij in het bezit van een licentie om met maximaal 25 watt uitzendingen te maken op de 747 AM. “In internationale vaktaal heet dat ook wel LowPower AM”, zegt Postma. Hij heeft zijn miniomroep de naam TPOT meegegeven. “Nee, niet een verwijzing naar mijn naam maar een parodie op Ipod”, lacht hij.

De zendmast met antenne
De zendmast met antenne

Postma noemt zijn initiatief een vorm van buurtradio en doet dit vooral voor zichzelf. Hij weet dat er minder afgestemd wordt op de middengolf. AM radio dat vooral een gouden tijdperk doormaakte in de jaren 50, 60 en 70. Denk hierbij aan het zeezendertijdperk (Veronica, Radio Northsea International en Radio Caroline). Omdat FM en livestreams de functies van AM uitzendingen overbodig maken dreigt de middengolf nu leeg te lopen. De landelijke zenders uit Hilversum trokken de stekkers vorig jaar eruit en ook de commerciële omroep is inmiddels verdwenen. Omdat Nederland echter internationaal de beschikking heeft over een zestal middengolf frequenties besloot staatssecretaris Dekker deze in te zetten voor laag vermogen (hobby)radio. Op deze manier is er een mogelijkheid om buurtradio te introduceren en om piratenradio een kans te geven te legaliseren. Postma is één van de eersten die hier nu gebruik van maakt. Maar ook zijn kameraad uit Musselkanaal staat klaar met de zender Babylona. “In Friesland hebben ze ook al een middengolfzender gestart. Dat is radio Atlantis”, zegt Postma.

Theo PostmaPostma vindt het intussen allemaal prima. Zijn zelfgemaakte zender reikt soms tot de Waddenzee en zijn muziekplaatjes zijn dagelijks te horen in de avonduren tussen 19.00 uur en 20.00 uur op de 747 AM. Zondagmiddag staat de zender ook aan. Tot 18.00 uur want dan heeft zijn vrouw het eten klaar en is hij door zijn zendtijd heen. De uitzendingen zijn overigens in stereo te beluisteren mits je een geschikte AM ontvanger bezit. De techniek hiervoor heet C-QUAM zegt Postma trots. Postma betaalt alles zelf, hoewel de BUMA en SENA rechten idioot hoog zijn voor hobbyradio. Toch zoekt hij de commercie niet op maar hoopt wel dat hij met zijn middengolfzender het echte ‘vrije’ radiogevoel kan reflecteren op de jeugd. Want niets is mooier dan radio maken zoals het ooit begon; in amplitude modulatie (AM). ‘Daar kan internet en DAB+ niet tegenop. Dat is geen radio”, zegt de radioman.

12 juli zochten we Theo thuis op.. Zie hier onze reportage uit de videoreeks ‘Brinkman en Plat op je deurmat’

https://youtu.be/uSIvMSB0b-0



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal