Direct naar de inhoud.

Komt er naast LPAM ook LPFM ?

  • door:
  • op:

RTV1 – LPAM is een afkorting voor low-power amplitude modulation, ofwel met een klein vermogen via de radio een lokale gemeenschap voorzien van muziek en nieuws uit de omgeving. Mogelijk dat hier binnenkort ook LPFM aan wordt toegevoegd. Kleine commerciële radiostations kunnen dan op FM in hun regio gaan uitzenden. Momenteel wordt er gekeken welke frequenties hiervoor bruikbaar zijn. “Het gaat hierbij om frequenties met een beperkt bereik”, aldus Radio.nl op haar website.

Cultuur

Bij menig etherpiraat gaat nu het hart sneller kloppen. Want wie wil dit nu niet. Legaal plaatjes draaien zonder winstbejag. En dit op de FM band. Sommigen vinden dat het fenomeen ‘geheime zenders’ inmiddels tot onze nationale cultuur behoort. Vooral populair in Noord en oost Nederland. Met LPFM trek je het uit de illegaliteit.

Enkele jaren geleden werd er al voorzichtig gestart met Low Power AM. Nu blijkt dit een enorm succes. Voor de middengolf heb je echter wel grote (lange) antennes nodig en ook is de ontvangst vaak gestoord door diverse piepjes en kraakjes veroorzaakt in de omgeving door o.a. zonnepanelen en led verlichting. Met FM heb je dit alles niet.

Klein bereik

LPFM kan wel eens de grote doorbraak zijn in Nederland om van de etherpiraterij af te komen. Met een etherzendertje van 15 watt en een rondstraal antenne op 15 meter hoogte bereik je al gauw 20 km in het rond. Precies genoeg voor de vele hobby piratenzenders in ons land. Bovendien kun je voor een groter bereik je muziekstation koppelen aan het internet. Natuurlijk kost het wel geld (Buma rechten). Maar een hobby kost nu eenmaal geld en een boete van illegaal zenden is nog veel hoger.

Hoe dit alles zich verder gaat ontwikkelen en of dit überhaupt te coördineren is kun je lezen op radio.nl en volg ook de discussies hierover op het alom bekende radioforum op de website radiofreak.nl-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal