Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Raad stelt 4,2 miljoen beschikbaar voor centrumplan

Centrum Stadskanaal richtingaanwijzer (F: J. Westerhof, RTV1)

STADSKANAAL – De gemeenteraad heeft 4,2 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de uitvoering van het centrumplan Stadskanaal. Het centrum kan nu voor in totaal 6,1 miljoen euro worden aangepakt omdat de provincie Groningen een subsidie van 1,9 miljoen eerder had toegekend. Een ruime meerderheid van 17 van de 22 raadsleden, stemden voor het Centrumplan.

Met het nu beschikbaar gestelde geld kunnen de voor het centrum noodzakelijke maatregelen worden uitgevoerd. Zo kan een compact en aantrekkelijk winkelcentrum worden gerealiseerd en behoudt het centrum van Stadskanaal de regiofunctie.

Bij de ruimtelijke ingrepen in het centrum is een sleutelrol weggelegd voor de aanpak van de nu sterk gedateerde Oude Markt en omgeving, inclusief het aanpassen van looproutes en aanliggende pleinen. Hiermee krijgt het centrum een betere uitstraling, betere toegankelijkheid en sterkere looproutes (van Beneluxplein naar Menistenplein, inclusief Beneluxlaan, Europalaan en Europaplein).

Bij de aanpak van de Oude Markt en omgeving wordt ook vastgoed gesaneerd. Er wordt zo’n 3000 vierkante meter aan winkelvloeroppervlakte uit de markt genomen. Dit past bij de centrumvisie waarin vermindering van oppervlakte detailhandel en verplaatsing naar het nieuwe kernwinkelgebied hoort.

Er wordt een subsidieregeling in het leven geroepen. Door gebruik te maken van deze regeling kunnen ondernemers en winkeliers subsidie krijgen voor verplaatsing, gevelverbetering, het herbestemmen of transformeren van vrijkomende panden.

Naast fysieke ingrepen wordt in het centrumplan ingezet op de verdere professionalisering van het ondernemerschap en de marketing van het centrum. De gemeente gaat samen met ondernemers en winkeliers aan de slag voor behoud en versterking van de regionale winkelvoorziening en de daaraan gekoppelde werkgelegenheid.

Ervaring in andere plaatsen leert dat herstructurering van het winkelgebied ook particuliere investeringen uitlokt, die doorgaans hoger zijn dan de bijdrage van de overheid. In gesprekken met vastgoedeigenaren heeft de gemeente gemerkt dat er grote bereidheid is om te investeren in het centrum. De opknapbeurt van het Menistenplein was een goed voorbeeld van samenwerking en cofinanciering. Wij rekenen erop dat dit vaker gaat gebeuren.

Geplaatst door

Vrijwilliger/redactie/advisor bij RTV1

1 Reactie op “Raad stelt 4,2 miljoen beschikbaar voor centrumplan

  1. Interessant de laatste zin, overigens zou ik op dit moment de BTC tot en met de kerstdagen alleen nog maar verkopen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.