Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Verhalenbanken voor Leer- en Sportpark Veendam

Mia en Henk – (F: Peter Panneman)

VEENDAM – Op initiatief van de ’Veendammers van het Jaar 2016’, Henk Spelde en Mia van Selling, wordt het nieuwe leer- en sportpark van de gemeente Veendam opgevrolijkt met een serie verhalen-/mozaïekbanken.

Samen met Bureau Het Wilde Oosten en Stichting Welzijnsorganisatie Compaen is een waardevol en duurzaam plan ontwikkeld, waarin samenhang tussen verleden, heden en toekomst zit- en zichtbaar wordt gemaakt én de verbinding tussen jeugd, bewoners en bezoekers, tussen sporten en leren wordt gestimuleerd. Beide Veendammers kwamen op dit idee tijdens een brainstormsessie met Frans Warntjes, directeur facilitair en ict van scholengemeenschap Winkler Prins. Het afgelopen jaar is door hen in stilte gewerkt aan de ontwikkeling van de plannen en aan het aanvragen van het benodigde kapitaal aan donaties en subsidies.

Van en voor inwoners gemeente Veendam en bezoekers
Het doel is tien verhalen-/mozaïekbanken te laten ontwerpen en produceren van, voor en met inwoners van de gemeente Veendam. Elke bank heeft een eigen uniek ontwerp waarin de sport-, onderwijs- en cultuurhistorie van Veendam en de buitendorpen tot uiting komt. De diverse onderwerpen kunnen aansluiten bij het alledaagse, dat zeer dichtbij of juist ver terug in de tijd ligt en krijgen een herkenbare ‘lijn’.
De banken zijn van massief beton en worden door vrijwilligers bekleed met glasmozaïek. In de duurzame banken blijft de historie voor altijd levend, zit- en zichtbaar. De verhalenbanken geven inwoners, bezoekers, wandelaars en fietsers aanleiding om met elkaar in gesprek te gaan over de afbeeldingen op de banken en worden in overleg met de gemeente geplaatst.

Sociaal project
De uitvoering van de banken is deels een sociaal project waarbij leerlingen, sporters, scholen en anderen helpen bij het ontwerpen en het plakken van de glassteentjes op de banken. Van Selling en Spelde spelen een verbindende, coördinerende rol tussen alle betrokken partijen.
De organisatie ligt in handen van een projectteam bestaande uit Rudie Spitzen (Compaen Veendam), Ronald Raaijmakers en Liesbeth Peeters van Bureau Het Wilde Oosten in Winschoten, Frans Warntjes van Winkler Prins Veendam en eerdergenoemde initiatiefnemers. Naar verwachting zal het ontwerpen en produceren van de tien banken ongeveer twee jaar in beslag nemen.

Mogelijk dankzij donaties & subsidies
Het hele project kan van start gaan dankzij inmiddels toegezegde subsidies en donaties van o.a. Leader Oost-Groningen, gemeente Veendam, Stichting Wildervank Fonds, Winkler Prins Veendam en Ubbo Emmius Veendam. Een aantal aanvragen is nog in behandeling, maar het duo Spelde en Van Selling heeft goede hoop dat ook deze aanvragen positief worden gehonoreerd.

Geplaatst door

Maakt deel uit van het redactie en managementteam (MT)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.