Direct naar de inhoud.

Klap tot Klap Loop haalt 2800 euro op voor Diabetes Fonds

  • door:
  • op:
Foto: Krijn Verweij (l) ontvangt namens het Diabetes Fonds de cheque uit handen van KtKloop voorzitter Jaap Duit

STADSKANAAL – De Klap tot Klaploop die op Tweede Paasdag plaatsvond heeft een bedrag van 2800 euro opgebracht voor onderzoek naar de genezing van diabetes. Voorzitter Jaap Duit van de stichting Klap tot Klaploop overhandigde een cheque voor het Diabetes Fonds aan Krijn Verweij die het namens het fonds in ontvangst nam.

Van Klap tot Klap in beweging

Ieder jaar kiest de organiserende stichting een goed doel uit. Dit maal was de keuze gevallen op het Diabetes Fonds. Jaap Duit hierover: “De Klap tot Klaploop zoekt elk jaar een doel uit dat past bij de visie van onze stichting: zoveel mogelijk mensen stimuleren om te bewegen.

Voor de wedstrijd en de geoefende deelnemers is er de run over 10 kilometer, maar er kan ook worden gewandeld of per rolstoel over deze afstand. Dan is er nog een run over 5 kilometer uitgezet en nemen veel kinderen deel aan de Kidsrun. Onder de deelnemers een aantal met diabetes”.

Onderzoek

Diabetes is een veelvoorkomende ziekte zowel onder jongeren als ouderen. In Nederland sterven per jaar 2800 mensen als direct gevolg van deze aandoening. Het Diabetesfonds richt zich op onderzoek naar genezing van diabetes. Er zijn twee vormen van diabetes, type 1 en type 2. Diabetes type 1 is een chronische ziekte, waar nog steeds geen geneesmiddel voor bestaat. Het kan al op zeer jonge leeftijd ontstaan. Naast astma is diabetes type 1 de meest voorkomende chronische ziekte bij kinderen. In Nederland hebben ongeveer 6000 kinderen/jongeren tussen 0 en 18 jaar diabetes type 1. Lijders aan type 1 zijn volkomen afhankelijk van insuline. Een te kort daaraan kan een levensbedreigend coma tot gevolg hebben. Bij type 2, ook wel ouderdomsdiabetes genoemd omdat deze vorm in de regel pas op latere leeftijd ontstaat, kunnen patiënten vaak zelf nog invloed uitoefenen op de ernst van hun ziekte, bijvoorbeeld door flink af te vallen, meer te bewegen en goed op voeding te letten. Het is de droom van iedereen met diabetes: er ooit van genezen. Het Diabetes Fonds wil die droom laten uitkomen. Daarom betaalt ze belangrijk onderzoek naar genezing en brengen ze de nieuwste inzichten naar buiten. Ook zet het fonds zich in voor een systeem dat behandeling op maat mogelijk zal maken.

Start Suiker Terugroepactie

Nederlanders eten veel meer suiker dan ze zelf denken. Maar liefst 95% schat de eigen suikerinname aanzienlijk te laag in: 10 suikerklontjes in plaats van 30 suikerklontjes per dag. Ook denkt de Nederlander dat hij minder suiker binnenkrijgt dan anderen. Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van Diabetes Fonds onder ruim 1.000 Nederlanders van 18 jaar en ouder. Vanaf deze week faciliteert het Diabetes Fonds consumenten met de Suiker Terugroepactie. Ze kunnen hun stem hoorbaar maken door producten online terug te roepen. De Suiker Terugroepactie laat voorbeelden zien van productcategorieën en producten waar onnodig veel suiker zit. De consument kan het product dat niet aan zijn verwachtingen voldoet via Facebook terugroepen en daarmee een gericht signaal aan de voedselindustrie afgeven. Kijk voor meer informatie op www.diabetesfonds.nl/terugroepactie.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal