Direct naar de inhoud.

Snikke Dieverdoatsie gaat weer in de vaart

  • door:
  • op:
Snikke Dieverdoatsie

STADSKANAAL – Na ruim twee jaar noeste arbeid is de snikke Dieverdoatsie weer klaar om te varen. Dit voorjaar heeft de scheepvaartinspectie het schip goedgekeurd. De vijftien vrijwilligers van de Jatrie, de Jatrieanen, hebben het schip helemaal gerestaureerd. Want om weer te mogen varen moest worden voldaan aan de nieuwe Europese voorschriften en veiligheidseisen: het schip moest daarom omgebouwd worden tot open rondvaartboot.

Daarom is het stalen dak grotendeels vervangen door een afneembaar dak van kunstdoek. Alleen het conserveren van het onderwaterschip, het verven van de buitenkant en de reparatie van de boegschroeftunnel is door Marine Service Woudbloem in Woudbloem uitgevoerd.

Verder is al het houtwerk (ramen, kasten, toilet, kombuis, zitbanken, tafels, buikdenning en de betimmering binnenzijde) vernieuwd of gerepareerd. De motor is gereviseerd, alle elektrische systemen zijn vervangen, de brandstoftank voorzien van mangaten en het ijzerwerk aan de binnenzijde van het schip is gecoat. De vrijwilligers hebben zelf via crowd-funding, fondsen, subsidies en via kortingen bij lokale ondernemers de totale investering van bijna 50.000, – bij elkaar gebracht.

Snikke vaart straks weer door de Veenkoloniën

Het schip gaat weer in de verhuur want het in de vaart houden van het schip kost veel geld. De stichting Jatrie (www.jatrie.nl) gaat dat uitvoeren. De opzet is om vanaf 2021 verschillende arrangementen aan te bieden. In samenwerking met de STAR en de Vereniging Ter Bevordering van het Toerisme in Ter Apel komen er in de zomer vaste dagvaarten waarbij gemikt wordt op toeristen. Er zijn eerste contacten met de Handelsvereniging/ Centrumwinkeliers om gezamenlijke activiteiten te ontwikkelen. Uiteraard zullen zowel de Jatrie en de Dieverdoatsie een prominente rol vervullen tijdens de jaarlijkse Snikkeweek in Musselkanaal. En daarnaast is het de bedoeling dat de Dieverdoatsie ook weer te huur is voor eenmalige tochtjes voor families, bedrijven, organisaties, enz.
Om deze plannen te kunnen uitvoeren wil de stichting zich versterken met nieuwe schippers, gastvrouwen en gastheren.

Een oproep, via de lokale pers, facebook en in buurtkrantjes is al succesvol geweest. Tot nu toe hebben zich al acht nieuwe enthousiastelingen gemeld. Schippers met groot vaarbewijs zijn altijd welkom. In de toekomst mogen ook bezitters van een klein vaarbewijs aan het roer staan nadat ze door ons intern zijn opgeleid in de stuurkunst. Voorzitter Jaap Duit van de stichting Jatrie meldt dat de scheepvaartinspectie recent ontheffing heeft verleend om binnen een beperkt recreatief vaargebied met een klein vaarbewijs te mogen varen. Een van de andere vrijwilligers, Jacob Schoonhoven, vertelt dat het ook de bedoeling is om tijdens vaartochten de gasten/toeristen te vertellen over de ontstaansgeschiedenis van de Veenkoloniën. Dat is een rol voor gastvrouwen en gastheren die dat leuk vinden.

Zowel de Jatrie als de Dieverdoatsie krijgen dankzij de medewerking van het gemeentebestuur een vaste ligplaats in het centrum van Stadskanaal, tussen de Eurobrug en de Drouwenermond. Op 8 juli a.s. wordt een testvaart gemaakt om de gereviseerde motor van de Dieverdoatsie op de proef te stellen. De volgende dag gaat de nieuwe bemanning onder supervisie van de drie ervaren schippers proefvaren tussen de Buinersluis en Bareveld. In de 2e helft van augustus en de maand september worden op een paar zaterdagen korte tochten aangeboden waarin de belangstellenden het schip kunnen bekijken en het centrum van Stadskanaal vanaf het water kunnen bekijken. De data worden nog bekend gemaakt.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal