Direct naar de inhoud.

`Veendam in de vaart` in Veenkoloniaal museum

  • door:
  • op:

.
VEENDAM – Kapitein Albert Schoonderbeek, oud-gezagvoerder van het Holland America Lines cruiseschip ‘Veendam’, opent op zondag 27 mei in het Veenkoloniaal Museum Veendam de tentoonstelling ‘Veendam in de vaart: varen onder de vlag van de Holland-Amerika Lijn’.

Aan de hand van objecten -waaronder authentieke artefacten van de schepen-, foto’s, documenten en filmfragmenten die in tijdelijke bruikleen zijn gegeven door verzamelaars, archieven en musea -maar ook uit de eigen collectie van het Veenkoloniaal Museum komen- wordt een boeiend beeld gegeven van de vier zeekastelen die als ‘Veendam’ al 130 jaar voor de Holland Amerika Lijn varen.

Daarnaast is er ook aandacht voor de voorganger van de eerste ‘Veendam’, het stoomschip W.A. Scholten, dat in 1887 voor de kust van Dover is vergaan.

Tegelijk met de tentoonstelling in Veendam loopt er in dezelfde periode in het Keramisch Museum Goedewaagen de expositie ‘Cruiseschepen in klei bediend: Nederlandse keramiek voor de NASM/HAL’, waarin ook aardewerk van de andere HAL-cruiseschepen is te zien.

Mee in de vaart
Parallel aan de expositie ‘Veendam in de vaart’ loopt in de benedenzalen van het Veenkoloniaal Museum onder de subtitel ‘Mee in de vaart’ een verkoop estafette-tentoonstelling van de maritieme schilders/tekenaars Frans Romeijnsen en Henk Kuipers. Beide hebben als onderwerp de passagiersschepen van de NASM -later de HAL- genomen. Het werk van Frans Romeijnsen is te zien van 27 mei tot en met 29 juli, gevolgd door Henk Kuipers die exposeert van 2 augustus tot en met 7 oktober 2018.

Veendam in de vaart: 130 jaar cruisen voor de Holland-Amerika Lijn 27 mei t/m 7 oktober 2018

Mee in de vaart: HAL cruiseschepen op doek en papier
Frans Romeijnsen 27 mei t/m 29 juli 2018 / Henk Kuipers 2 augustus t/m 7 oktober 2018-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal