Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Dalende WW uitkeringen in Groningen

GRONINGEN – Het aantal WW-uitkeringen in Groningen neemt in juli opnieuw fors af. Aanhoudende economische groei zorgt voor betere perspectieven voor werkzoekenden. Toch zijn er sectoren waar de werkgelegenheid juist terugloopt. In de financiële dienstverlening neemt het aantal banen al jaren af.

Opnieuw forse daling WW-uitkeringen

Eind juli telde Groningen 9.415 WW-uitkeringen. Dat is 3,1% van de beroepsbevolking. Het aantal WW-uitkeringen in Groningen nam in juli af met 530 uitkeringen (-5,3%). In juli daalde de WW vooral in uitzendbureaus en bouw. Vanuit onderwijs nam de WW afgelopen maand licht toe. Ten opzichte van een jaar geleden verstrekte UWV in Groningen 28,7% (3.798) minder WW uitkeringen. In de bijlage een uitsplitsing van de WW naar gemeenten en sectoren.

Financiële dienstverlening krimpt structureel

In de financiële dienstverlening daalt het aantal banen al jaren. Hoewel het in Groningen om een relatief kleine sector gaat, krimpt deze relatief sterk. Eind juli 2018 zijn er in Groningen 340 WW uitkeringen vanuit banken of verzekeraars. Ruim de helft van de WW-gerechtigden had een bedrijfseconomisch of administratief beroep. Het aantal WW-uitkeringen neemt wel af ten opzichte van vorig jaar (-18,3%), maar duidelijk minder dan gemiddeld (-28,7%). Dit geldt met name voor de banken (-1,8%). UWV publiceerde op 15 augustus de factsheet Financiële dienstverlening over de ontwikkelingen in de sector.

Kansen voor administratief personeel

Meer digitale dienstverlening zorgt in de financiële sector voor het sluiten van fysieke kantoren. Voor financieel-administratief medewerkers, receptionisten en administratief medewerkers zijn de kansen hierdoor afgenomen. Ook in andere sectoren zorgt de digitalisering voor banenverlies van administratieve krachten. Administratief personeel heeft hierdoor moeite met het vinden van werk. Voor hen kan het perspectief bieden om te kijken naar gerelateerde beroepen. Zo zijn de perspectieven op werk bijvoorbeeld beter als medewerker klantenservice, intercedent of medewerker personeel & organisatie.

In juli afname WW in heel Nederland

In Nederland kwam het aantal WW-uitkeringen eind juli uit op 279.360. Dat is 3,1% van de beroepsbevolking. Vorige maand waren dat er 287.945. In de afgelopen maand nam het aantal WW-uitkeringen landelijk af met 3,0% (-9.415). Alle provincies laten in juli een daling van het WW bestand zien. De sterkste daling ten opzichte van vorige maand hebben de noordelijke provincies.

Regionale verschillen

In alle drie de noordelijke provincies nam de WW in juli fors af. Ook de sterke afname van ruim een kwart WW-uitkeringen ten opzichte van vorig jaar deed zich overal in Noord-Nederland voor.  UWV verstrekte eind juli in de provincie Friesland 10.719 WW-uitkeringen; 6,1% minder dan vorige maand. In Friesland was het aantal WW-uitkeringen eind juli 27,3% lager dan vorig jaar.  Het aantal WW-uitkeringen in Drenthe nam in juli af met 4,9% naar 8.557. Ten opzichte van vorig jaar is er in de provincie Drenthe sprake van een daling van 28,7%.

Geplaatst door

Vrijwilliger/redactie/advisor bij RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.