Direct naar de inhoud.

PI Ter Apel zoekt personeel

  • door:
  • op:
Luchtfoto PI Ter Apel

TER APEL – De penitentiaire inrichting (PI) Ter Apel gaat uitbreiden en is daarom dringend op zoek naar nieuw personeel. Op zaterdag 10 november houdt de gevangenis een wervingsdag voor potentiële nieuwe werknemers. De inrichting heeft 27 vacatures voor de functies van penitentiair inrichtingswerker, complexbeveiligeren arbeidsmedewerker.

Momenteel heeft PI Ter Apel, dat dienst doet als gevangenis en Huis van Bewaring, plek voor maximaal 384 gedetineerden. Door de vijftig al bestaande meerpersoonscellen weer dubbel te laten bezetten wordt de capaciteit uitgebreid naar 434 celplaatsen. Voor deze uitbreiding, die begin 2019 een feit moet zijn, is extra personeel nodig.

Vreemdelingen in strafrecht 

PI Ter Apel heeft een specifieke bestemming. Het is de enige penitentiaire inrichting in Nederland voor de doelgroep vreemdelingen in de strafrechtketen (VRIS). Dit zijn personen die niet de Nederlandse nationaliteit hebben en die in ons land een misdrijf hebben gepleegd of hiervan verdacht worden. Omdat ze geen verblijfsvergunning (meer) hebben worden ze na het uitzitten van hun straf uitgezet naar het land van herkomst.

Omdat er geen sprake is van een terugkeer in Nederland worden er in PI Ter Apel – in tegenstelling tot andere gevangenissen – geen inspanningen gedaan op het gebied van re-integratie in de Nederlandse samenleving. Werken is daarentegen wel een belangrijk onderdeel van het dagprogramma van de buitenlandse gevangene.

Uitbreiding arbeidsbedrijf

Tot nu toe werken de gedetineerden in Ter Apel van maandag tot en met vrijdag halve dagen. Bedoeling is dat binnen afzienbare tijd ook de zaterdag een werkdag gaat worden. De oppervlakte van het arbeidsbedrijf van de gevangenis wordt flink uitgebreid. Het arbeidsbedrijf omvat een houtbedrijf waar onder andere tuinhekken en schuttingen gemaakt worden en een afdeling assemblage. Ook is er een zeilmakerij waar silokleden, containerkleden, dekzeilen en andere producten worden gemaakt.

“Voor onze specifieke doelgroep is werk heel erg belangrijk”, zegt Laurens Huizenga, vestigingsdirecteur van PI Ter Apel. “Als de uitbreiding van ons productiebedrijf straks gerealiseerd is willen we kijken of gedetineerden 32 uur in plaats van 20 uur per week kunnen werken. Op die manier kunnen we met ons arbeidsbedrijf een hogere productie halen. Meer werken is bovendien goed voor het welzijn van de gedetineerden en het komt de veiligheid in de inrichting ten goede.”

Website 

De openstaande vacatures zijn te vinden op de website www.werkeninterapel.nl. Via deze site kunnen belangstellenden zich eveneens aanmelden voor de wervingsdag van PI Ter Apel op zaterdag 10 november.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal