Direct naar de inhoud.

Lezing over de Eerste Wereldoorlog

  • door:
  • op:
Personeel van Machinefabriek H. Thiadens is tijdens de Eerste Wereldoorlog bezig met het maken van granaten. Collectie SHC.

STADSKANAAL – Op zondag 18 november houdt Jan Wilpshaar een lezing in het SHC over de Eerste Wereldoorlog. Op 11 november, wapenstilstandsdag, wordt op veel plaatsen herdacht dat deze ‘Grote Oorlog’ exact 100 jaar geleden ten einde kwam. Hoewel Nederland neutraal was in deze strijd, ging de oorlog ook hier niet onopgemerkt voorbij. De Eerste Wereldoorlog zette de machtsverhoudingen in Europa op zijn kop en telde een enorm aantal van naar schatting 19 miljoen militaire en burgerslachtoffers.

De spreker zal kort ingaan op de aanleiding en het verloop van de oorlog, en vervolgens behandelen hoe er vervolgens een einde kwam aan het politieke en militaire Duitse Rijk. Ook gaat hij in de op de consequenties van de oorlog, ook voor de regio Oost-Groningen en Drenthe.

Jan Wilpshaar was tot zijn pensionering docent geschiedenis aan scholengemeenschap Ubbo Emmius in Stadskanaal.

De lezing begint om 14.30 uur. Reserveren voor de lezing kan tijdens kantooruren telefonisch op 0599-612649 of via info@streekhistorischcentrum.nl. De entree bedraagt € 4,00, donateurs van het SHC betalen € 2,50.

Eén reactie op “Lezing over de Eerste Wereldoorlog”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.-advertenties-