Direct naar de inhoud.

Ingrijpende ombouw van de Snikke

  • door:
  • op:

De Snikke (F: J. Westerhof, archief RTV1)
STADSKANAAL – De vrijwilligers van de stichting Jatrie, bijgenaamd de Jatrieanen, zijn al sinds vorig jaar aan de slag met de restauratie van de Snikke Dieverdoatsie. Nu is het dan zover: de Snikke wordt omgebouwd tot een open rondvaartboot.

Nieuwe Europese veiligheidseisen
Voorzitter Jaap Duit schreef met succes enkele fondsen aan om deze investeringen mogelijk te maken. Op initiatief van de Jatrieanen is vorig najaar de scheepvaartinspectie uitgenodigd. Bespreekpunt was aan welke nieuwe Europese veiligheidseisen voldaan moest worden om met groepen groter dan 12 personen te varen.

Dak van doek
De uitkomst, dat de Snikke omgebouwd moet worden tot een zgn. open rondvaartboot, betekent onder meer dat twee-derde van het stalen dak vervangen moet worden door een dak van doek. Dit is nodig, omdat in geval van een noodsituatie, aanvaring of kapseizen, van binnenuit het plafond van het ruim opengesneden moet kunnen worden.

Onzeker over budget
Deze nieuwe eis betekent constructief een ingrijpende verbouwing met alle extra kosten. Er is inmiddels een aangepast plan voorgelegd aan de inspecteur. Qua uitvoering is er bij de Jatrieanen veel technische kennis aanwezig, maar op onderdelen zal echter professionele hulp ingekocht moeten worden. Op dit moment valt nog niet te overzien of er voldoende budget beschikbaar is.

Wellicht in juli 2019 klaar
Het schip moet dit jaar ook nog op de wal voor verdere inspectie en enkele aanpassingen. De Jatrieanen schatten in dat de Dieverdoatsie op zijn vroegst in juli dit jaar weer vaarklaar is en wellicht dan nog een rol kan spelen in de viering van het 50 jarig jubileum van de gemeente Stadskanaal.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal