Direct naar de inhoud.

500e pleziervaartuig in Veendam

  • door:
  • op:
F: René Beishuizen

VEENDAM – Gerrit (71) en Yvonne (73) de Jong uit Utrecht zijn met hun narrowboot Luts het 500e pleziervaartuig dat deze zomer Veendam aandoet. Wethouder Henk-Jan Schmaal begroette het stel dinsdag bij de sluis bij de Wilhelminabrug aan de Molenstreek. Hij had een tas vol presentjes en een bloemetje bij zich. Gerrit en Yvonne de Jong lagen sinds maandag in Veendam en zijn ondertussen richting Stadskanaal gevaren.

Het is niet de eerste keer dat ze Veendam aandoen. 5 jaar geleden waren ze hier ook al eens te gast. “Met dezelfde boot, alleen was die toen donkergroen van kleur”, zegt Gerrit. Het stel is 5 weken onderweg en heeft nog 2 à 3 weken voor de boeg. “We hebben alles bij ons. Alleen geen televisie.” Yvonne de Jong roemt de rust en de uitzichten in Groningen. “We kiezen elke zomer een ander stuk van Nederland. We hoeven niet naar het buitenland. In ons land is water genoeg. Het is mooi rustig varen in Groningen.”

De Utrechters zijn sinds dinsdag ook het boekje ‘Toervaart langs het kleinste dorp van Nederland’ (over Westerdiepsterdallen) rijker. Slotvraag die altijd tijdens deze ceremonie wordt gesteld: Waar komt de naam van de boot – in dit geval Luts – vandaan? “Dat is een rivier in Friesland. We hebben de boot 10 jaar geleden gekocht en die had deze naam al.”

Het was overigens donderdag 30 juli al bekend dat dinsdag 4 augustus de 500e boot zich zou melden.

 

Bron: Peter Panneman-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal