Direct naar de inhoud.

Kokeleko: Bert Hadders en Joost Dijkema

  • door:
  • op:
Foto: Judith vd Meulen

VEENDAM – Zaterdag 19 januari, komt streektaalmuzikant Bert Hadders samen met het genie op de gitaar, Joost Dijkema, naar Veendam met het nieuwe programma ‘Kokeleko’. Voor het programma schreef Hadders een set nieuwe liedjes, maar het publiek kan óók rekenen op een paar hits uit de tijd dat hij nog bij De Nozems zat.

Veenkoloniaal dorp van liedjes

Streektaalmuzikant Bert Hadders bouwt samen met de Drents/Groningse gitarist Joost Dijkema aan een fictief Veenkoloniaal dorpje van liedjes in hun nieuwste muziekprogramma Kokeleko. Bij het programma hoort óók een nieuwe plaat, die begin januari 2019 wordt uitgebracht.

De afgelopen jaren konden luisteraars van het RTV Noord radioprogramma ‘De Centrale’ een zwengel geven aan het ‘Rad van Kokeleko’. Het prijzenassortiment bevatte geen geldprijzen, koelkasten of nieuwe magnetrons, maar iets van misschien wel veel grotere waarde: bij het onderwerp waar het rad stopte schreef streektaalmuzikant Bert Hadders (1962) een liedje. In Kokeleko, een nieuw muzikaal programma, brengt Hadders samen met Joost Dijkema (1989), fenomenaal fingerpicker op gitaar en banjo, een selectie van de beste liedjes uit De Centrale ten gehore én bovendien enkele hits uit de tijd dat Hadders nog bij de Nozems zat.

Kokeleko

F: Judith vd Meulen

De personages die de liedjes in Kokeleko bevolken vormen samen een fictief Veenkoloniaal dorpje. Daar, langs het kaarsrechte kanaal, woont een dominee die om regen bidt, een kluizenaar die drie keer de Duitse Lotto won en een bijstandsmoeder met een lege koelkast en een kapotte Lada. Op het kerkhofje ligt Okke Kluun, de laatste ter dood veroordeelde misdadiger uit Groningen, met naast hem Eltjo Siemens, slachtoffer van schermutselingen tussen stakers en de marechaussee. Historische en fictieve personages passeren in Kokeleko gebroederlijk de revue, zwevend tussen de muzieknoten van de meest doeltreffende muzikale vertaling van de Veenkolonies: volkse muziek met toetsen van folk, country en blues.

Met Kokeleko nemen Dijkema en Hadders het publiek mee naar dat fictieve dorpje in de Veenkolonies, naar de eindeloos uitstrekkende weilanden onder de grauwe hemel en langs het kanaal waar het begin noch het eind nog lang niet in zicht is. Begin januari komt bovendien de bijbehorende plaat uit, die wordt gepresenteerd tijdens de première in vanBeresteyn. Op de website www.berthadders.nl staat de actuele speellijst van de tour.

Speeldata:
– 12 januari De Weyert, Rolde
– 18 januari Erf & Weide, Woudbloem
– 19 januari vanBeresteyn, Veendam
– 25 januari ’t Schienvat, Erica
– 26 januari, Podium Zuidhaege, Assen
– 27 januari, Ons Noaberhuus, Veelerveen
– 2 februari, VanSlag, Borger
– 8 maart, Kielzog theater, Hoogezand
– 14 maart, De Molenberg, Delfzijl
– 23 maart, ’t Keerpunt, Spijkerboor
– 19 april, De Klinker, Winschoten
– 26 april, Klein Paradiso, Echten
– 7 december, CC11, Valthermond-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal