Direct naar de inhoud.

Sneeuw op dinsdag verwacht

  • door:
  • op:
F: RTV1

WEERONLINE – Winterliefhebbers worden dit jaar op hun wenken bediend. Niet alleen is de vorst ons land binnengevallen, ook krijgt Nederland te maken met sneeuw.

Dinsdag trekt een neerslagzone over ons land en daarbij ontstaat mogelijk een sneeuwdek van 5 cm. Op de weg is dinsdag grote kans op verkeershinder. De sneeuw betekent niet het einde van de winterperiode. Het koude weer blijft tenminste de rest van de week aanhouden.

Maandag overdag wijst niets erop dat sneeuw in aantocht is. In de vroege ochtend vriest het flink met -5 tot -9 graden. Overdag is het vrij zonnig en warmt het op naar een graad of 2. Maandagavond koelt het snel af en daalt de temperatuur naar 0 tot -4 graden. In de nacht van maandag op dinsdag neemt vanuit het westen de bewolking toe. Aan het eind van de nacht stijgt in het westen de kans op sneeuw.

Sneeuw tijdens ochtendspits
Dinsdagochtend breidt het sneeuwgebied zich langzaam oostwaarts uit over ons land. De Randstad krijgt volgens de huidige verwachting al tijdens de ochtendspits met sneeuwval te maken. Daardoor kan het glad worden en extra druk zijn op de weg. De sneeuw bereikt het oosten pas tegen het eind van de ochtend.

De temperatuur ligt rond of iets onder het vriespunt en daardoor blijft de sneeuw direct liggen. Regionaal valt een paar centimeter, maar lokaal kan de sneeuwdikte oplopen naar 5 cm. Er staat een matige tot vrij krachtige zuidenwind en daardoor stuift de sneeuw door de straten. Door de stevige wind vormt zich geen egaal sneeuwdek. Er zijn plekken waar sneeuw zich ophoopt, terwijl het op andere plekken bij een dun laagje blijft.

Alleen maar sneeuw?
In de loop van de ochtend gaat de sneeuw in het westen over in regen en natte sneeuw. In het midden sneeuwt het nog. Dinsdagmiddag trekt de neerslag verder oostwaarts. Wel neemt de intensiteit van de neerslag af. In het oosten valt sneeuw bij temperaturen rond het vriespunt. In het midden en westen is kans op regen of natte sneeuw. Daar loopt de temperatuur op naar een graad of 2.

In de nacht naar woensdag wordt het overal droog. Er zijn wolkenvelden, maar ook opklaringen. Waar het opklaart kan het boven een sneeuwdek stevig vriezen. De minima komen uit op -3 graden in bewolkte gebieden tot -9 tijdens opklaringen. Door bevriezing van natte wegen en sneeuwresten kan het vooral in woonwijken waar niet gestrooid wordt erg glad worden.

Winter houdt aan
Na dinsdag blijft het koud winterweer. Wel is er vrij veel bewolking. Daardoor wordt het overdag niet warmer dan een graad of 1 en vriest het ’s nachts slechts licht met -1 tot -4 graden. Er is een kleine kans op neerslag. Het koude winterweer houdt voorlopig aan.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal