
STADSKANAAL – (Update 29 januari) – Het bankje van de 87-jarige weduwnaar Lucas Meijer mag blijven op de plek waar het staat, namelijk tegenover het graf van zijn overleden vrouw. Dat hebben de familie Meijer en de gemeente Stadskanaal maandagmiddag vlak voordat hierover een spoeddebat zou plaatsvinden gezamenlijk bekend gemaakt.
De gemeente zal het bankje van de familie overnemen. Het zal blijven staan, totdat de heer Meijer niet meer in staat zal zijn om het graf van zijn vrouw te bezoeken. Helemaal op dezelfde plek zal het alleen niet blijven staan, het bankje zal namelijk iets naar voren geplaatst worden. Op die manier zal het niet meer op het ongeruimde graf staan.
Monument
Afgesproken is dat Meijer de bank, zoals deze er nu nog staat, overdraagt aan de gemeente. Het mag dan blijven staan zolang Meijer het graf van zijn vrouw bezoekt. Daarna krijgt het een andere plek op de begraafplaats, als monument voor verloren dierbaren. De bank wordt een symbool van rouw, trouw, naastenliefde en respect voor hen die er waren en onderling respect voor hen die er zijn.’
Gegraveerde dichtregels
Het bankje zal binnenkort wel kort weggehaald worden, dit komt omdat er dichtregels ingegraveerd zullen worden. Pieter Stroop van Rhenen (alias Joost Reicenbach), stadsdichter van Gouda, heeft een gedicht over het bankje geschreven, waarna ook andere stadsdichters hem volgden.

Stokverwonderd
Lucas Meijer bedankte in een reactie alle, ruim 25.000, mensen die een petitie hebben ondertekend die ervoor pleit dat het bankje mag blijven staan. ‘Daar ben je stokverwonderd over. Dat acht je niet mogelijk gewoon.’ ‘Als dit zo wordt uitgevoerd, zijn we allemaal blij’, voegt dochter Coretta Meijer er maandagavond aan toe.
Klapstoeltjes
Behalve deze oplossing stelt de gemeente Stadskanaal klapstoeltjes beschikbaar voor alle zes begraafplaatsen in de gemeente. ‘Zo wordt ook op deze begraafplaatsen gehoor gegeven aan de algemene behoefte om dichtbij het graf van een dierbare te kunnen zitten.’ aldus de gemeente.
In het spoeddebat over het bankje dat maandagavond in de gemeenteraad van Stadskanaal heeft plaatsgevonden verklaarde wethouder Lian Veenstra (SP) dat ze met het hele gebeuren geen schoonheidsprijs had gewonnen. Te veel de regels 1 op 1 had nageleefd. Veenstra beloofde voortaan ‘dieper te kijken dan dat wat op papier staat.’ Oftewel: de regels niet meer star gebruiken, maar ook uitzonderingen mogelijk maken.
De SP raadsleden kregen op straat en ook via sociale media veel dreigementen en vloekwoorden naar het hoofd geslingerd aldus fractievoorzitter Machteld Luiken tijdens het spoeddebat. De SP-raadsleden zijn blij dat er nu een oplossing gevonden is. Oppositiepartijen D66, PvdA, Lokaal Betrokken en Gemeentebelangen waren na de 1e schorsing fel in het debat richting de wethouder. Ze gaven de wethouder o.a. de schuld van opgelopen imagoschade door slechte communicatie.
Op sociale media zijn intussen veel positieve reacties te lezen over de gemeente, die nu tot inkeer is gekomen in de kwestie. Toch vinden anderen het ook schijnheilig dat de gemeente 180 graden lijkt te zijn gedraaid, nadat ze eerst stug volhield dat het bankje weg moest. Voor Klaas Pals (D66) is de de oplossing voldoende die de gemeente heeft geboden. Ook de uitleg van de wethouder was afdoende. Dat was ook de mening van de andere oppositiepartijen. Wel wil de oppositie op papier zien welke lessen wethouder Veenstra uit de situatie trekt.
Het spoeddebat was maandagavond live te volgen (met commentaren) bij RTV1 op televisie en radio.
Eigenlijk hoorde dit thuis bij uitvaartverzekeringen als Dela
maar in plaats van dat ze daar geld steken in zowel de wensen van nabestaanden als overledenen in te willigen kiest men liever voor speculatie en flinke beleggingen
zoals in Groningen https://www.dela.nl/over-dela/nieuws-en-media/20160707-dela-vastgoed-koopt-9-winkelpanden-in-groningen-centrum
hopelijk dat daar ook een maatschappelijke discussie over gevoerd gaat worden.
Heb respect voor de overleden mensen. Heb respect voor de mensen die ze missen. Ik zet me ieder jaar in voor kinderen die vechten tegen kanker . Heb respect gemeente stadskanaal en zoek naar een oplossing. En geen geld verkwisten.
Eindelijk maar toch, was dat zo moeilijk gemeente Stadskanaal. Maar toch nog jullie zin willen hebben om het bankje een stukje naar voren te plaatsen.
Het idee van de klapstoelen schuif dat maar aan de kant, daar wordt mee gegooid of meegenomen.
Respect voor de ouderen , eindelijk kan deze Meneer nog het graf van zijn vrouw blijven bezoeken.