Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Jubileumboek 125 jaar Veendam 1894

Veendam 1894 in de jaren zestig

VEENDAM – Er komt een jubileumboek uit over het 125-jarig bestaan van de voetbalvereniging Veendam 1894. Het boek wordt geschreven door oud-journalist Willem Molema, in 1994 ook auteur van het eeuwboek. De vereniging bestaat 4 september 2019 precies 125 jaar en viert dat drie dagen later met een feestavond. Veendam 1894 behoort tot de veertig oudste nog bestaande voetbalverenigingen van Nederland. De oudste is Koninklijke UD uit Deventer, opgericht in 1875.

Betaalde voetbal

De 67-jarige Molema is ook scribent van de trilogie ‘De eeuwige geest van de Langeleegte’. De eerste twee delen kwamen vorig jaar al op de markt. Daarin wordt de historie van het betaald voetbal en deels van het amateurvoetbal beschreven, alsmede die van het sportpark De Langeleegte, het voormalige kristalbad, het sinds 1968 verdwenen sportpark in het centrum van Veendam en het veld bij het voormalige uitspanningsoord ’t Vosje. Daar speelde de voetbalclub van 1931 tot 1944 en boekte er grote successen met onder meer de enige Noordelijke titel in 1932. Het laatste deel van zijn trilogie gaat over het financiële aspect van het betaalde voetbal. Dat deel komt nog uit. Zestig jaar na de oprichting, in 1954, trad de club toe tot het betaalde voetbal. Nadat in 1973 de splitsing nog was afgeketst, besloten de leden een jaar later, op 22 mei 1974, het betaalde voetbal los te laten en als amateurvereniging verder te gaan onder de naam Veendam 1894.

Brand

De amateurclub bleef op het sportpark de Langeleegte gehuisvest, maar na de verwoestende brand op 1 mei 1981 waarbij alleen een koperen bel uit de rokende puinhopen kon worden gered, verrees ten noordwesten van het stadion een nieuwe accommodatie die nog steeds door de voetbalclub wordt gebruikt. Molema voetbalde zelf in de jeugd bij de club. ‘’Maar dat mocht geen naam hebben. Ik was bij de pupillen blij dat de keeper de bal niet naar mij speelde.’’

Een historisch boek

Het idee om ook een boek over het 125-jarig bestaan van Veendam 1894 te schrijven, ontstond bij Molema in de loop van vorig jaar. Sindsdien is hij met de uitwerking begonnen. ‘’Ik wist dat de club zelf geen boek zou uitbrengen. Onlangs heb ik mijn plan bij de penningmeester bekendgemaakt. Die reageerde heel positief. Ik heb namelijk nog zoveel historisch materiaal dat het zonde zou zijn om dat niet te gebruiken. Over de club is sinds het 50-jarig bestaan elke 25 jaar nog een boek verschenen, ook onder moeilijke omstandigheden, zoals in 1944 toen auteur Klaas Hartman op de fiets illegaal papier haalde bij zijn vrienden van het toenmalige dagblad De Noord-Ooster.’’

Contact

Molema is inmiddels vergevorderd. Hij heeft al meer dan 150 pagina’s klaar. Hoeveel het er uiteindelijk zullen worden, weet hij nog niet. ‘’Maar dat zal rond de 250 tot 300 bladzijden zijn. Uiteraard met veel foto’s.’’ Het boek, dat hij in eigen beheer gaat uitgeven, zal veel historische feiten tellen, maar ook tal van interviews die zijn weerslag krijgen in menselijke verhalen. Leden, maar ook niet-leden van de club die nog bijzondere verhalen weten te vertellen, documenten bezitten of foto’s hebben, kunnen hem bellen of mailen. Molema: ‘’Ik had vroeger veel steun aan een gedenkboek commissie met mensen als Reinder de Jonge, Jan Nico Wilkens, Tonny Niewold en Jan de Maar. Maar óf ze zijn er niet meer óf ze zijn al op leeftijd. En bij de brand in 1981 is helaas alle informatie en fotomateriaal verloren gegaan.’’

Geplaatst door

Programmamaker/hoofdredacteur. Maakt deel uit van het managementteam (MT) streekomroep RTV1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.