Direct naar de inhoud.

Wethouder Schmaal eist stopzetting uitzending

  • door:
  • op:
Wethouder Henk-Jan Schmaal legt uit – (F: P. Panneman)

RTV1 – Afgelopen vrijdagavond liep een telefonisch interview tussen programmamaker Roel Bouland en Veendam wethouder Henk Jan Schmaal (GB) uit op een verhit gesprek. De insteek was een interview over de situatie rondom de bouw van het Leer- en Sportpark in de omgeving van de Raadsgildenlaan en sportcomplex ‘De Langeleegte’. Er was een aanvullend krediet van 9,3 miljoen euro (extra) nodig voor de bouw van dit park. De raad is hiermee inmiddels akkoord gegaan.

Gespannen

Presentator Roel Bouland vroeg op een nette manier om toelichting aan Schmaal maar al vrij snel ontspoorde het gesprek waarin de wethouder ‘gespannen’ reageerde op de vragen. Met name was er irritatie rondom de vragen over de fusieschool (WP en Ubbo). Bouland vroeg of alle schoolonderdelen nu wel of niet meeverhuizen naar de nieuwe locatie. Schmaal reageerde gepikeerd en leek weinig zin te hebben in beantwoording van het gevraagde.

Onduidelijkheden

Na afloop van het telefonisch interview sprak Bouland hierover verder met enkele leerlingen van de Winkler Prins die aanwezig waren tijdens de jongeren-uitzending van RTV1 Actueel. Die constateerden dat er best veel onduidelijkheden waren in de uitleg van de wethouder.

Scheldende wethouder

Halverwege dit gesprek tussen scholieren en Bouland belde wethouder Schmaal ‘scheldend’ de omroepstudio op en eiste dat de uitzending onmiddellijk moest stoppen. Volgens hem werd er riooljournalistiek gemaakt. De dienstdoende technicus (John Hut) die de telefoon opnam was er kapot van. Volgens de technicus zei hij: “Wat kramen jullie ‘g*dverdomme’ voor onzin uit“. Hut, vrijwilliger bij de omroep heeft een lichte vorm van autisme. Op hem heeft het hele gebeuren een hele impact gehad. Hut: “Toen ik een scheldende man aan de telefoon kreeg vroeg ik netjes wie hij was, vervolgens zei hij Schmaal. Ik moest mij toen echt inhouden maar heb gezegd dat ik niet over het inhoudelijke gedeelte van het programma ga en dat hij daarvoor bij presentator Bouland moest zijn. Vervolgens gooide de wethouder de hoorn op de haak”.

Gedrag

Enkele minuten later geeft Schmaal alsnog een extra toelichting via de radio. Hierin werd hij ook geconfronteerd met zijn onvriendelijk gedrag. Bouland die jarenlang vrijwilliger was bij de stadsomroep OOG zegt in de uitzending nog nooit eerder zoiets te hebben meegemaakt. Wethouder Schmaal, die het vuur andermaal aan de voeten werd gelegd over de begroting, reageerde met de opmerking dat hij het ook niet erg netjes vond om geconfronteerd te worden met, in zijn ogen, onprofessionele vraagstelling en gooide hierna andermaal de telefoon erop.



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal