Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Meting storing windturbines ivm Lofar

Foto: netwerk LOFAR

EERSTE EXLOËRMOND – Van maandag 15 april t/m woensdag 17 april worden weer testen uitgevoerd met een speciaal ontwikkelde radiozender vanwege de beoogde reductie van de elektromagnetische ruis van de toekomstige windturbines. Nabij de bouwlocatie van de eerste windturbine langs de Mondenweg bij Eerste Exloërmond wordt een 100 meter hoge kraan geplaatst. In februari stond die kraan er ook al enkele dagen.

Naar verwachting levert de testmeting geen hinder op voor de omgeving. Het apparaat dat de voorgeprogrammeerde elektromagnetische emissie uitzendt, maakt geen geluid en beweegt niet. Het niveau van de elektromagnetische ruis die de referentiebron zal uitstralen is te vergelijken met een doorsnee koelkast. Omwonenden zullen van deze testen dan ook geen last ondervinden.

Windturbines, LOFAR en elektromagnetische ruis

Een windturbine –net zoals elk ander elektrisch apparaat– zal een bepaalde mate van elektromagnetische ruis uitzenden. De LOFAR-telescoop die wordt gebruikt om wetenschappelijk onderzoek naar de ruimte te doen, is hiervoor erg gevoelig. Daarom hebben de initiatiefnemers van het windpark en Astron – de eigenaar van de LOFAR telescoop – onder meer afgesproken dat de hoeveelheid elektromagnetische stoorstraling die de windturbines uitzenden, wordt gereduceerd.

Referentiebron

De speciaal ontwikkelde referentiebron is een klein apparaat dat door de hijskraan (op het parkeerterrein naast het monument ‘Gebroken Lijn’) naar een hoogte van 100 meter wordt gehesen. Dit apparaat zendt een hoeveelheid elektromagnetische ruis uit die gelijk is aan de hoeveelheid ruis die de beoogde windturbines maximaal zullen uitstralen. Met deze referentiebron (waarvan de hoeveelheid elektromagnetische ruis exact bekend is), kan Astron met de LOFAR-telescoop goed registreren hoe de ruis, afkomstig van de windturbines, door de radiotelescoop wordt waargenomen. Dat is belangrijk voor de metingen met de eerste windturbine die rond de zomer van 2019 zijn gepland. Een dergelijke tussentijdse testmeting is reeds eerder in februari 2019 uitgevoerd. In de periode van juli tot en met september 2019 zal de werkelijke meting met de windturbine plaatsvinden.

Vragen en contact

Voor vragen of opmerkingen kunt u contact opnemen via info@drentsemondenoostermoer.nl

Geplaatst door

Vrijwilliger/redactie/advisor bij RTV1

2 Reacties op “Meting storing windturbines ivm Lofar

  1. De nadelen van de windturbines voor de LOFAR lijkt zwaarder te wegen dan de bezwaren die omwonenden hebben geuit.

  2. wij van wc eend adviseren wc eend……………………….

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.