Direct naar de inhoud.

Leerlingen brainstormen over onkruidbestrijding

  • door:
  • op:
Cultuurcentrum vanSlag – F: B. J. Brinkman – RTV1)

STADSKANAAL/BORGER – Zo’n zestig noordelijke vwo-Technasium-leerlingen proberen de komende acht weken een duurzame methode te vinden om onkruid te bestrijden. Ze doen dat in opdracht van de gemeente Stadskanaal, de gemeente Borger-Odoorn en Avitec infra & milieu in Nieuw-Buinen.

Duurzame oplossing

Omdat de traditionele manier van onkruidbestrijding met Roundup niet meer is toegestaan, wordt naar andere middelen gezocht. Avitec uit Nieuw-Buinen werkt al wel met een alternatieve methode maar die is tijdelijk en niet duurzaam. Daarom kwam directeur Ben Timmermans met het idee om scholieren in te schakelen. De gemeenten Stadskanaal en Borger-Odoorn hadden wel oren naar een onderzoek naar nieuwe oplossingen. Projectcoördinator Anne de Vries: “Omdat we in dit geval out of the box moeten denken, kwamen we uit bij de Technasia-leerlingen. Ubbo Emmius Stadskanaal, het H.N. Werkman Stadslyceum uit Groningen en het Harens Lyceum werken mee aan het project.”

Cultuurpodium VanSlag in Borger

De kick-off vond vandaag, op vrijdag 10 mei, plaats in Cultuurpodium VanSlag in Borger. Daar kregen de deelnemende leerlingen meer uitleg over het project. De Vries: ”De leerlingen kunnen vragen stellen en gaan vervolgens zelfstandig op zoek naar vernieuwende manieren van onkruidbeheersing.” Na acht weken geven de groepjes leerlingen een pitch met hun ideeën tijdens een slotmanifestatie. “Als er een echt goed idee tussen zit, kan het zomaar zijn dat beide gemeenten deze methode daadwerkelijk in de praktijk gaan brengen.”

Regio

Inmiddels zijn ook vierdejaars leerlingen van Noorderpoort mbo 4 Engineering in Stadskanaal aangehaakt bij het project. “Mocht er na de slotmanifestatie een machine gemaakt moeten worden, dan gaan deze leerlingen die ontwikkelen”, aldus De Vries. Het project past bovendien bij de ambitie van Ubbo Emmius en Noorderpoort om leerlingen ook in de toekomst te binden aan bedrijven en instellingen uit de regio. Dat komt de leefbaarheid in het gebied ten goede.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal