Direct naar de inhoud.

De (h)eerlijke jaren vijftig over Stadskanaal

  • door:
  • op:
Philips Stadskanaal jaren 50 – 70

STADSKANAAL/HILVERSUM – In mei zendt de NTR op vier donderdagavonden een historische tv-serie uit: ‘De (h)eerlijke jaren vijftig’. De vierde aflevering die wordt uitgezonden op donderdag 30 mei gaat over ‘Industrie & onderwijs in Stadskanaal’, de andere uitzendingen spelen zich af in de Brabantse plaatsen Mill en Langenboom, Den Haag en de Zaanstreek.

Philips in Stadskanaal

Begin jaren vijftig lopen de noordelijke provincies leeg. Er zijn geen banen en wie wil werken gaat naar het westen. Een grote tentoonstelling moet industrie verleiden zich in de regio te vestigen. Met succes: het snel groeiende Philips opent een vestiging in Stadskanaal. De elf medewerkers van het begin zijn er vijf jaar later al tweeduizend geworden. Gevolgen voor Stadskanaal: tevreden winkeliers, woningen, een schouwburg, sportverenigingen, modeshows en – niet te vergeten – hoger onderwijs voor kinderen uit de lagere standen (in dit geval het christelijk lyceum, nu Ubbo Emmius). De Veenkolonie gaat in de jaren vijftig mee in de vaart der volkeren.

TV en voorvertoning

De vierde aflevering wordt uitgezonden op donderdag 30 mei om 20:25 uur op NPO2. Wie niet zolang wil wachten kan naar een (gratis) voorvertoning in de Openbare bibliotheek op 24 mei. De voorvertoning start om 15.15 uur.



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal