Direct naar de inhoud.

Yolande uit Exloo deed mee aan Project Rembrandt: ‘Het is eigenlijk niks voor mij’

  • door:
  • op:
Yolande deed mee aan Project Rembrandt. Foto: Project Rembrandt / NTR

EXLOO – Yolande van der Vlugt uit Exloo deed dit seizoen mee aan het televisieprogramma Project Rembrandt. In dat programma gaan 10 kunstschilders de strijd met elkaar aan om de beste amateurschilder van Nederland te worden. Uiteindelijk viel Yolande helaas als eerste af.

Vorig jaar maakte Yolande al haar debuut in de zoektocht naar de nieuwe Rembrandt. Ze was toen winnaar van een van de wekelijkse thuisopdrachten. ‘Daardoor mocht ik bij de finale in het Rijksmuseum zijn als gastjurylid.’

Toch maar wat ingestuurd

Daar werd ze toen ook gevraagd om het volgende jaar mee te doen. ‘Ik zei toen nou echt niet. Het is helemaal niks voor mij. Ik ben heel verlegen en misschien durf ik het wel niet, maar als ik het nu niet doe dan heb ik later misschien spijt. Dus toen heb ik toch maar wat ingestuurd.’

Het zelfportret van houtskool wat Yolande maakte tijdens een van de opdrachten. Foto: Project Rembrandt / NTR

Yolande wordt vervolgens ook uitgekozen voor de selectiedag samen met 29 andere amateurschilders. Daar moet ze een zelfportret met houtskool maken, een citroen schillen en van Boer zoekt Vrouw presentatrice Yvon Jaspers een portret maken. ‘Dat was heel erg spannend want iedereen is zenuwachtig en het was natuurlijk ook lang en vermoeiend. Ik had dan ook niet verwacht bij de beste tien te zitten want iedereen was zó goed.’

Trillende benen en slapeloze nachten

Als Yolande naar voren wordt geroepen hoopt ze maar dat niemand haar trillende benen ziet. Maar dan hoort ze het verlossende woord dat ze bij de tien beste amateurschilders van Nederland zit. Daarna begon de rollercoaster pas echt voor Yolande. ‘Ik heb denk ik een week lang slapeloze nachten gehad. Je legt de lat voor jezelf opeens zo hoog want je wil het beste van jezelf laten zien.’

Ze merkt ook dat ze niet goed met de camera’s kan omgaan. ‘Ze vragen heel veel quotes tussendoor terwijl ik mij veel liever helemaal concentreer op mijn kunstwerk. Dat was dus wel lastig, maar ook goed om te leren. Als ik wil verder schilderen zal ik er toch aan moeten wennen dat je soms vragen krijgt. Ik moet dan niet meteen in de stress schieten.’

Het portret wat Yolande maakte van Yvon Jaspers. Foto: Project Rembrandt / NTR

Nudistencamping

Uiteindelijk valt Yolande in de tweede aflevering af. Ze kon haar ei daarin goed kwijt bij het portret van een vrouwelijke bodybuilder, maar het gaat mis als ze een scene moet schilderen die zich afspeelde op de nudistencamping. ‘Ik kwam daar binnen na een nacht heel slecht te hebben geslapen. Sowieso ben ik al niet echt van het kamperen, maar wat ik daar aan het doen was heb ik geen idee van. Dat is achteraf wel jammer.’

Wie gaat er winnen?

Toch kijkt ze erg positief terug op het avontuur. Ze heeft ook nog altijd goed contact met de andere kandidaten. ‘We zijn met z’n allen redelijk klef geworden. Je krijgt ook zo’n goede band doordat je allemaal in precies hetzelfde schuitje zit.’ Nu ze er uit ligt heeft ze nog geen idee wie er heeft gewonnen. ‘Bij de finale ben ik er gewoon weer bij, maar wie ik denk dat er wint? Daar heb ik echt geen idee van.’

Project Rembrandt is elke zondagavond om 20.25 uur te zien op NPO1. En Yolande? Die heeft tot het einde van de maand nog een expositie in Galerie Tom Lucassen in Ommen.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal