Direct naar de inhoud.

Canon van Borger-Odoorn is eind 2022 helemaal klaar

  • door:
  • op:
De glasfabriek in Buinermond. Foto: Hunebedcentrum

12 van de 18 vensters van de Canon van Borger-Odoorn zijn eind dit jaar klaar. Eind volgend jaar moet de Canon dan helemaal compleet zijn. De Canon zal vooral ingezet gaan worden als schoolmateriaal en wordt volledig digitaal.

Cultuurcoach Erik de Vries van de gemeente Borger-Odoorn is helemaal in zijn nopjes. “Het is een bijzonder project. We hadden eerst ingezet op zestien vensters, maar gaan nu voor achttien. Daarin behandelen we grote thema’s als de hunebedden en de Tweede Wereldoorlog, maar ook minder bekende verhalen zoals de glasindustrie en we hebben een venster over schrijver Harm Tiesing.”

Harm Tiesing Foto: Canon van Borger-Odoorn

Kinderen iets bijbrengen

De Vries werkt bij het maken van de Canon samen met het Hunebedcentrum, onderwijsstichting OPO,  de historische vereniging Carspel Oderen, Biblionet en K&C (Kunst en Cultuur) in Assen. De scholen kunnen de Canon straks gaan benaderen via een website. “Daarbij kunnen ze filmpjes zien, maar ze kunnen ook opdrachten maken. Op deze manier hopen we kinderen iets meer bij te brengen over de geschiedenis van de omgeving waarin zij wonen.”

Of ook volwassen inwoners van de gemeente straks de Canon kunnen inzien is nog even afwachten. “Het lijk mij wel een logisch vervolg, maar in eerste instantie is het speciaal gemaakt voor de scholen. Zeker is wel dat we geen boek gaan uitbrengen van de Canon. Het blijft bij de website.”

Het veen en het zand

In Borger-Odoorn is er altijd de strijd geweest tussen de veendorpen en de zanddorpen. In de Canon gaat die strijd niet benadrukt worden. “We willen dat niet opnieuw aanwakkeren. Natuurlijk schrijven we een venster over zowel de veendorpen als de zanddorpen, maar die zijn niet gericht op die jarenlange strijd.

De Canon is niet in chronische volgorde geschreven. “Het venster over Harm Tiesing moet nog geschreven worden bijvoorbeeld. Dat was eerder dan de Tweede Wereldoorlog, maar omdat we in 2020 begonnen en we toen 75 bevrijd waren leek ons dat een logisch begin.” Een speciaal hoofdstuk voor De Vries is die over de glasindustrie. “Ik kom uit Groningen en had geen flauw idee dat de glasindustrie zo groot was in Drenthe dus om dat uit te zoeken was leuk en speciaal.”-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal