Direct naar de inhoud.

Museumspoorlijn STAR in het teken van het leger

  • door:
  • op:
Foto: Erik Fischer

STADSKANAAL – Legervoertuigen van dichtbij bekijken? Of op pad met een nachtkijker? Dat, en meer, kan allemaal tijdens Operatie STAR op 21 en 22 september. Museumspoorlijn STAR staat tijdens dat weekend helemaal in het teken van het leger. En uiteraard, met de trein op pad is ook mogelijk!

Militaire sfeer
Station Stadskanaal wordt omgetoverd tot een militaire basis. Naast de sporen is een militair kampement ingericht. Ook zijn er diverse (historische) legervoertuigen van dichtbij te bekijken. Leden van de Oranjewacht en Dutch Army Fields lopen in uniform rond en reizen ook met de trein mee.

Koude Oorlog
In 1945 eindigde de Tweede Wereldoorlog. Maar het was direct het begin van de ‘Koude Oorlog’. Spanningen tussen Oost en West liepen op. Door Europa werd een “IJzeren Gordijn” getrokken. Met de val van de Berlijnse muur, dit jaar 30 jaar geleden, kwam die ‘onbekende’ oorlog ook ten einde. Tijdens Operatie STAR is er ook aandacht voor de Koude Oorlog. De IG-CWR Cold War Re-enactors en de Soldaten des Friedens zorgen voor een passende entourage op het station Stadskanaal.

Ik zie, ik zie wat jij niet ziet
Wat kun je zien wat anderen in het donker niet kunnen zien? Voor militairen is dat erg belangrijk. Daarom zijn er nachtkijkers. Tijdens Operatie STAR kun je zelf met een nachtkijker aan de slag en opdrachten uitvoeren. Een unieke ervaring, mede mogelijk gemaakt door Photonis uit Roden.

Voor de jonge bezoekers
Kinderen kunnen op de stormbaan een rondje maken. Wie is het snelste? Ook rijden de vuurloze stoomlocomotief en de pomplorrie afwisselend op het emplacement. Wil je er uitzien als een echte militair? Laat je dan schminken met camouflage!

Treinritten en meer
Tijdens Operatie STAR rijden we met onze treinen een uitgebreide dienstregeling. We rijden van Stadskanaal

F: Lars Blaauw

naar Veendam en van Stadskanaal naar Nieuw Buinen. Wist je trouwens dat ‘dankzij’ de Koude Oorlog STAR-stoomlocomotief 52 8060 nog tot medio jaren ’80 voor de Oost-Duitse spoorwegen heeft gereden? Bij de STAR rijdt de locomotief in haar DDR-uiterlijk rond. In de werkplaats kun je zien hoe er o.a. gewerkt wordt aan stoomlocomotief 52 8082, een zusje van de 52 8060. Deze locomotief krijgt momenteel een revisie.
Op zaterdag 21 september is er rond 14.00 uur tevens nog een verrassing. Wat dat is houden we nog even geheim!

Meer informatie en kaartverkoop
Meer informatie over het programma en de dienstregeling van de treinen is te vinden op de website: www.stadskanaalrail.nl. De toegangsprijs is €15 (inclusief dagkaart voor de trein) of €8 (zonder treinrit). Kinderen betalen €5,50. Koop je kaarten online via de website en bespaar tot 1 euro per toegangskaart (alleen dagkaart trein).-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal