Direct naar de inhoud.

Restauratie Snikke in volle gang

  • door:
  • op:
Naar verwachting vaart de Snikke medio oktober weer naar Stadskanaal

STADSKANAAL – De restauratie van de Snikke Dieverdoatsie is in volle gang. De Jatrieanen, de vrijwilligers van de gelijknamige stichting, zijn vorig jaar gestart met de volledige restauratie.

Achterstallig onderhoud
Het schip had na dertig jaar intensief gebruik te kampen met zeer veel achterstallig onderhoud. Bijna al het houtwerk was aangetast en op enkele plaatsen zelfs verrot. Wat moest er zoal gebeuren: revisie van het technisch systeem en de motor, vervanging van het toilet en het kombuis, het verven van de buitenzijde alsmede het onderwaterschip.

Europese veiligheidseisen
Voorzitter Jaap Duit van de stichting Jatrie schreef fondsen aan voor geld om de klus te kunnen uitvoeren. Met succes en de vijftien vrijwilligers gingen aan de slag met het strippen van het interieur van het schip en het reviseren van de motor. Inmiddels bleek in het najaar van 2018 uit een schouw door de scheepvaartinspectie dat de Dieverdoatsie niet meer voldeed aan de nieuwe Europese veiligheidseisen om met groepen passagiers te mogen varen. Het schip moest omgebouwd worden tot zgn. open rondvaartboot. Het gesloten dak werd dit voorjaar verwijderd en vervangen door een afneembaar exemplaar. De nieuwe constructie werd door de vrijwilligers zelf bedacht en met goedkeuring van de scheepvaartinspectie in eigen beheer uitgevoerd. Het betekende wel een forse financiƫle tegenvaller.

Inmiddels had zich een anonieme partij gemeld die de investering in het verven/coaten van de buitenzijde en het onderwaterschip wilde financieren: een mooie meevaller. Het schip moest daarvoor naar een werf in Woudbloem. Op het droge bleek dat de boegschroeftunnel nagenoeg doorgeroest was en dat het houten roer op breken stond. De laatste reserves van de stichting Snikkevaart, eigenaresse van het schip, moesten worden aangesproken om deze extra werkzaamheden uit te kunnen voeren. Het roer werd in eigen beheer nagemaakt en is inmiddels teruggeplaatst.

Weer te water
Medio oktober gaat de Dieverdoatsie weer te water en vaart op eigen kracht terug naar Stadskanaal. De komende maanden zal worden gebruikt om het technisch systeem opnieuw aan te leggen, de wanden, het plafond, het toilet en het kombuis opnieuw te betimmeren en de bankjes en de tafels terug te plaatsen. Het schip is dan volledig gerestaureerd en kan naar verwachting weer jarenlang in de Kanaalstreek ingezet worden.

Financiering vervangende motor nog niet rond
De stichting Jatrie zal in 2020 beide schepen, de Dieverdoatsie en de Jatrie, gaan exploiteren. De volgende klus is het plaatsen van een vervangende motor in de Jatrie. Er is een motor te koop aangeboden maar de financiering voor aankoop en plaatsing heeft de stichting Jatrie op dit moment nog niet rond. De stichtingen Wildervankfonds en Jonkheer Rhijnvisch Feith Fonds hebben al een bijdrage beschikbaar gesteld. Ook een crowd-funding actie leverde bijna 1200,- op.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal