Direct naar de inhoud.

Een nieuwe motor voor de Jatrie

  • door:
  • op:
De Jatrie – F: Stichting Jatrie

STADSKANAAL – Op 17 mei dit jaar ontplofte, binnen twee minuten, de 95 jarige Bronsmotor van de Jatrie; een grote tegenslag na ruim zeven jaar restauratie en enkele jaren varen met dit unieke binnenvaartschip van wijlen Harm Davids. De bemanning was op weg naar Musselkanaal voor deelname aan de Snikkeweek toen het gebeurde. Een van de twee zuigerstangen was dwars door het carterhuis geslagen: total loss was de conclusie.

Arrangementen

De toekomstplannen van de stichting Jatrie dreigden in een klap in duigen te vallen. De vijftien vrijwilligers van deze stichting waren al maanden aan de slag met de restauratie van een ander bekend Veenkoloniaal schip namelijk de snikke Dieverdoatsie. De stichting Jatrie zou vanaf 2020 beide schepen in exploitatie nemen en beide schepen inzetten voor tochten in het vaargebied tussen Bareveld en Ter Apel. Hiermee zou ook het aanbod van toeristische arrangementen worden versterkt. Afstemming met andere organisaties, zoals Museum Musica, de STAR, het Philips Museum, het Streekhistorisch Centrum, het Keramisch Museum Goedewagen, Historische Vereniging Nieuw Buinen, Glasverzameling Brans en Stelmakerij Wever te Mussel zou tot stand kunnen komen middels de in 2018 opgerichte Vereniging Parels in het Veen.

Fondsen

Vanuit oogpunt van toeristische ontwikkeling was het van groot belang om ook de Jatrie weer in de vaart te krijgen. Publiciteit en rondvraag leverde enkele bruikbare tips op voor een vervangende motor. De voorkeur ging uit naar weer een Bronsmotor want de Jatrie en een Brons zijn aan elkaar verknocht. Een iets kleinere Bronsmotor kwam in beeld. Voor de aanschaf en het plaatsen van deze motor had de stichting Jatrie geen geld. Er werd een beroep gedaan op fondsen en overheden. In tegenstelling tot overheidsorganisaties waren enkele fondsen wel bereid de portemonnee te trekken. Het Wildervankfonds, het Scholten-Kamminga Fonds en het Jonkheer Rhijnvis Feith Fonds kwamen al snel met toezeggingen. Aangevuld met de opbrengst van een particuliere actie kwam de stichting in september op bijna de helft van het benodigde bedrag. Veel afwijzingen volgden maar begin december kwam het bericht van het Prins Bernard Cultuur Fonds dat zij een aanvullend krediet van € 10.000,- beschikbaar stelt voor de nieuwe motor.

De vlag is weer in top.

Binnenkort worden er afspraken gemaakt met Droogdok Groningen, onderdeel van Jelle Talsma Scheepswerven, voor de inbouw van de vervangende Brons. Het is te hopen dat in januari 2020 geen zware vorstperiode de inbouw van de nieuwe motor gaat vertragen. Het risico op herhaling van het op hol slaan is zeer gering omdat deze Brons een andere vorm van brandstofinspuiting heeft dan zijn voorganger.

Inmiddels ligt de restauratie van de snikke Dieverdoatsie goed op schema. De vrijwilligers, de Jatrieanen, zijn bezig met het herplaatsen van de bankjes en de scheepsvloer, de aanleg van de keuken en het toilet, het opnieuw aanleggen en inregelen van het technisch systeem en het betimmeren van de binnenzijde van het schip. Na de uiteindelijke keuring door de scheepvaartinspectie kan het schip weer in de vaart genomen worden. De eerste verzoeken om het schip te huren zijn al binnen.

Boekingen kunnen alvast gericht worden aan jaapduit@ziggo.nl-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal