Direct naar de inhoud.

Karakteristieke bruggen te zien in het SHC

  • door:
  • op:
De oude IJzeren Klap in Musselkanaal (collectie Streekhistorisch Centrum)

STADSKANAAL – Op zondagmiddag 1 december vertoont Bert Roossien weer een keuze uit de oude foto’s van het Streekhistorisch Centrum. Deze dag staan de bruggen in het landschap centraal.

Bruggen heb je in alle soorten en maten. Van een simpel vlondertje tot imposante tui-bruggen die honderden meters overspannen. Ook in de Kanaalstreek en Westerwolde zijn er talloze bijzondere bruggen te vinden. Hier en daar staan nog oude brugwachterswoningen – die langs het Stadskanaal eigendom waren van de stad Groningen-  met op de voorgevel een bord met de tarieven. Wanneer een schip de brug naderde, blies de schipper op een scheepshoorn; de brugwachter opende de brug en met behulp van een klomp aan een touwtje haalde hij het verschuldigde bruggeld binnen. Bruggen waren net als sluizen belangrijke oriëntatiepunten in de kilometers lange veenkoloniale kanaaldorpen. Soms fungeerden ze tevens als ontmoetingsplaats/hangplek voor jong en oud (denk maar aan de ‘krinkiespeiers’). In de presentatie zal een en ander aan de hand van oude opnames worden toegelicht.

Reserveren kan via 0599-612649 tijdens kantoortijden of per mail: info@streekhistorischcentrum.nl. De lezing begint om 14.30 uur, de zaal gaat open om 14.00 uur. De entree, inclusief koffie, bedraagt € 4,50  en € 1,50 voor donateurs op vertoon van hun pas. – Voor meer informatie: 0599-612649 (Bert Roossien)-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal