Direct naar de inhoud.

Stadskanaal betaalde (volgens publicist) onterecht fotovergoeding.

  • door:
  • op:
Froukje de Jonge op archiefbeeld – (F: RTV1)

STADSKANAAL – Burgemeester van Stadskanaal liet haar gemeente 3290 euro betalen aan een fotografe, voor het gebruik van een portretfoto door verschillende media. Ten onrechte.

Burgemeester Froukje de Jonge 

Uit correspondentie die door de gemeente Stadskanaal onlangs is vrijgegeven naar aanleiding van een WOB-verzoek blijkt dat burgemeester Froukje de Jonge haar gemeente ten onrechte 3290 euro liet betalen aan een fotografe, als vergoeding voor het gebruik van een portretfoto door een zestal media. Dat schrijft docent en publicist Jaap Plaisier op zijn blog.

Niet aansprakelijk

De foto was door De Jonge zelf ter beschikking gesteld, via de gemeente. De fotografe die de foto had gemaakt, Mariët Sieffers uit Amsterdam, schreef zowel media als gemeente aan en eiste een vergoeding. Gemeentelijke ambtenaren, in overleg met de burgemeester, gingen zonder bezwaar akkoord met een schikkingsvoorstel van de fotografe en betaalden 3290 euro. Dit terwijl de gemeente niet aansprakelijk was en de fotografe geen recht had op een vergoeding.

Geen inbreuk

Plaisier: “Het was een in opdracht gemaakte foto, gepubliceerd met toestemming van de geportretteerde. Er was daardoor geen sprake van inbreuk op het auteursrecht. Bovendien rekende de fotografe onrechtmatige boetes van in totaal 1500 euro, zo blijkt uit de correspondentie”.

Verdere details en informatie kun je lezen op een schrijven hierover die gericht was aan B&W en aan de gemeenteraad van Stadskanaal.

 -advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal