Direct naar de inhoud.

Lezing ‘Vrouwen die lezen zijn gevaarlijk’

  • door:
  • op:

.
VEENDAM – Dinsdag 10 maart houdt kunsthistorica Margaret Breukink in Bibliotheek Veendam de lezing ‘Vrouwen die lezen zijn gevaarlijk’.

Het duurde vele eeuwen voor vrouwen mochten lezen wat ze wilden. Ze moesten vooral borduren, bidden, kinderen opvoeden en koken. Deze deugdzame en opvoedende taken werden in toenemende mate bedreigd door het boek. Een vrouw die leest is een vrouw die zich afzondert. Er werd gesproken van zedenverwildering en ordeloosheid.

De leeswoede van vrouwen werd zelfs een bedreiging, maar zedepreken konden de opmars van lezende vrouwen niet stuiten. Lezen bood vrouwen de kans om aan de beperkte wereld van het huishouden te ontsnappen. Het is een entreekaartje tot de onbegrensde wereld van de gedachten en de fantasie, maar ook van kennis. Het motief van de lezende vrouw heeft kunstenaars altijd geïnspireerd.

Lezing ‘Vrouwen die lezen zijn gevaarlijk’
Kunsthistorica Margaret Breukink geeft al jaren lezingen, waarbij zij de werken en kunstenaars in een historisch perspectief plaatst. Aan de hand van schilderijen, tekeningen en foto’s wordt tijdens deze lezing de geschiedenis van enkele beroemde lezende vrouwen op de voet gevolgd.

De lezing op dinsdag 10 maart begint om 19.30 uur en duurt tot 21.30 uur. Kaarten kosten € 5,- per persoon en zijn verkrijgbaar via www.biblionetgroningen.nl/veendam. De lezing vindt plaats in het kader van de Boekenweek 2020.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal