Direct naar de inhoud.

Kleine Column: ‘Macht van Zolderkamerterroristen’

  • door:
  • op:

COLUMN: Hielke Bosch schrijft wekelijks een column over zijn beperking Achondroplasie (groeistoornis) en alles daaromheen. Deze column is wekelijks te horen bij het radioprogramma 1 op zaterdag en hier te lezen:

In het kader van mijn ‘pest aan pesten’ column van 2 weken geleden vroeg ik mij ineens iets af. Ik heb namelijk vorig jaar een stuk geschreven over zogenoemde ‘zolderkamerterroristen’, dat zijn mensen die de hele dag niks beters te doen hebben dan op hun zolderkamer met 2 vingers de meest erge dingen te typen, te maken of te produceren op de sociale media en de rest van het internet. Ik schilderde deze mensen toen een beetje af als nietszeggende sukkels die vrij zielig zijn. Maar wat ik mij nou afvraag; krijgen deze mensen nu echt macht op het wereldwijde web? Ga maar na; het nepnieuws grijpt om zich heen in de wereld en steeds meer mensen gaan dit als waarheid zien. Die 9-jarige Quaden bijvoorbeeld uit mijn column van vorige keer die gepest werd met zijn groeistoornis, en daarna steun ontving van over de hele wereld, kreeg een stortlading aan bedreigingen en haat reacties op zich af toen verschillende mensen fake accounts van hem aanmaakten en hem neerzette als een acteur die de boel bij mekaar aan het liegen zou zijn. Hij zou bijvoorbeeld in plaats van 9 jaar veel ouder zijn en het geld wat hij ontving achterover drukken. Deze fake pagina’s zijn natuurlijk gemaakt door de ‘Zolderkamerterroristen’ maar worden wel voor echt aangezien. En niet alleen door mensen op Facebook Instagram etc maar ook door grote nieuwssites zoals Shownieuws. En dat wordt dan natuurlijk weer gedeeld waardoor de bedreigingen van jan en alleman je weer om de oren vliegen. 

Typisch voor deze tijd, alles wordt maar klakkeloos gedeeld en niemand heeft ook maar enig benul of het nou echt is of nep. Er ligt dan ook een zware taak voor onder andere Facebook om hier meer aan te doen. Zei zijn in een decennium van een soort gezellig Hyves platform uitgegroeid tot een waar nieuwsmedium. En daar horen ook de nodige verantwoordelijkheden bij. 

En een tip aan iedereen (en dan vooral de nieuwsmedia); kijk goed naar nieuws of het nou echt op nep is dat kan een hele hoop leed besparen want mensen met een beperking krijgen al genoeg om hun oren op de sociale media.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal