Direct naar de inhoud.

Bevrijdingsfeest Drouwen en omgeving

  • door:
  • op:
José Martin – (foto Herinneringscentrum Westerbork)

DROUWEN – In de dorpen Bronneger, Bronnegerveen en Drouwen zal er van 9 t/m 12 april veel aandacht zijn voor 75 jaar bevrijding. De voorbereidingen voor het evenement zijn inmiddels in volle gang.

Meepraten

De werkgroep ‘Bevrijding Drouwen 75 jaar’ nodigt belangstellenden opnieuw uit voor een avond vol verhalen uit de oorlogsjaren. Luister in de aanloop naar het bevrijdingsfeest van 9 t/m 12 april in Drouwen, Bronneger en Bronnegerveen niet alleen naar persoonlijke verhalen van dorpsgenoten en ooggetuigen maar praat ook gewoon mee. Vanwege de verwachte belangstelling wordt er uitgeweken naar de grote zaal van het Dorpshuis Meester Hekman Hoes in Drouwen.

Gasten

Te gast op vrijdag 20 maart is o.a. José Martin. Zij werkt als onderzoeker bij ‘Herinneringscentrum Kamp Westerbork’ en was mede verantwoordelijk voor de uitgave van het boek ‘De 102.000 namen’. Daarin staan de namen van alle uit Nederland gedeporteerde Joodse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Dus ook die uit Drouwen. Maar is het boek, dat nu al 2500 pagina’s en 102.527 namen telt, ooit compleet? Tijdens de Verhalenavond horen we van haar waarom het 75 jaar na de oorlog nog steeds belangrijk is om de namen te kennen en de verhalen erachter te bewaren.

José Martin Henk Warrink uit Gieten is de zoon van de voormalige dorpssmid van Drouwen. Hij kan zich zijn Joodse dorpsgenoten nog goed herinneren en zag ze letterlijk hun koffers pakken en vertrekken. Van de één op de andere dag waren ze alle zeven verdwenen en stonden hun woningen leeg. Hoe reageerden de inwoners op hun vertrek en waarom werd praten over dit onderwerp in de jaren na de oorlog angstvallig gemeden?

Een andere tafelgast is Frederik Dillingh uit Drouwen. Hij woonde tijdens de oorlogsjaren in Bronneger en kan dus nog het echte verhaal van de bevrijding vertellen. Ook stond hij als jonge jongen naast het Duitse vliegtuig dat op 1 januari 1945 een fatale noodlanding maakte in Bronneger.

Harrie Koning uit Stadskanaal is lid van de ‘Studiegroep Luchtoorlog DrentheGroningen’. Hij deed onderzoek naar dit merkwaardige ongeluk waarbij de 20-jarige onervaren piloot het leven liet. Was hij op zijn allereerste operationele vlucht door zijn eigen luchtafweer uit de lucht gehaald? Koning neemt ook verschillende, door hem zelf opgegraven, onderdelen van het Duitse jachtvliegtuig mee.

De Verhalenavond in het Dorpshuis Meester Hekman Hoes begint vrijdag 20 maart om 19.30 uur. De toegang is gratis, maar zeker gezien de enorme belangstelling voor de 1e Verhalenavond op 21 februari jl. wel even van te voren aanmelden via: dorpsdbb@ziggo.nl.

coronavirus

Volg in verband met de uitbraak van het coronavirus  het laatste nieuws rond dit evenement. Op de speciale pagina op Facebook: ‘bevrijding drouwen 2020’ staat altijd het laatste nieuws. Voor contact: bevrijdingdrouwen@gmail.com-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal