Direct naar de inhoud.

Financiële nood voor lokale musea

  • door:
  • op:
Foto: Marc Dol/ RTV1

STADSKANAAL/VEENDAM/BORGER – De hele culturele sector is tot stilstand gekomen, theaters, musea, poppodia. Elke instelling heeft zijn deur moeten sluiten door de corona maatregelen die het kabinet heeft genomen.

STAR

Zo staat de STAR er financieel slecht voor met de museum stoomtrein. Treinritjes tussen Stadskanaal en Veendam kunnen niet gemaakt worden. Dus er zijn geen inkomsten. Wel is er een miljoenen lening bij de RABO die afgelost moet gaan worden. Het wordt moeilijk dit te verwezenlijken. Gemeenten kunnen financieel niet bijspringen. Alleen de Provincie zou de STAR een helpende hand kunnen bieden tijdens de coronacrisis.

Musea

Ook is het een periode zonder inkomsten voor het Veenkoloniaal Museum (Veendam), Stichting Streekhistorisch Centrum (Stadskanaal), Keramisch Museum (Nieuw Buinen), Hunebedcentrum, Geopark De Hondsrug (Borger) en het spoorwegmuseum (NNTTM) in Zuidbroek. Doordat deze musea al enkele weken de deuren gesloten moeten houden komen er geen bezoekers. Daarnaast zijn ook alle arrangementen en boekingen geannuleerd maar lopen de vaste kosten gewoon door. Een grote pot met extra geld is er niet.

Coronagift

Om de financiën enigszins gezond te houden heeft het stichtingsbestuur van het spoorwegmuseum (NNTTM) in Zuidbroek de actie ‘coronagift’ opgezet, waarbij een beroep wordt gedaan op het publiek en toekomstige bezoekers. Via nnttm.nl/coronagift kunnen bedrijven en particulieren een vrijwillige donatie aan het NNTTM doen. Als tegenprestatie ontvangen de deelnemers toegangskaarten voor het museum.

Het Veenkoloniaal Museum in Veendam startte eerder al met de actie “Adopteer een dag”.

Of de andere musea ook acties gaan opzetten om financieel gezond te blijven is (nog) onbekend.

De ingestelde coronamaatregelen van de overheid (RIVM) duren in ieder geval nog tot 28 april. Tot die tijd zullen de musea, en theaterpodia rode cijfers schrijven.

 

 -advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal