Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Onderzoek effecten herbouw pluimveehouderij

Foto en bron: MER

KIEL-WINDEWEER – Het nog op te stellen milieueffectrapport voor de herbouw van de pluimveehouderij in Kiel-Windeweer moet laten zien wat dit betekent voor de luchtkwaliteit, geur- en geluidbelasting. Dat zegt de Commissie voor de milieueffectrapportage in haar advies. De provincie Groningen heeft de Commissie om advies gevraagd over de benodigde inhoud van het milieueffectrapport.

Brand

Maatschap De Groot wil een deel van haar pluimveehouderij in Kiel-Windeweer herbouwen, nadat in 2019 twee stallen door brand zijn verwoest. Het bedrijf wil vier nieuwe stallen bouwen. Voordat de provincie Groningen besluit over de omgevingsvergunning, worden de milieugevolgen onderzocht in een milieueffectrapport.

Nieuwe stallen

Met de nieuwe stallen neemt de totale staloppervlakte toe tot circa 19.000 m2. Dit betekent meer ruimte per dier, want het aantal dieren op het bedrijf blijft gelijk. De bedrijfsvoering met de nieuwe stallen wordt daarmee anders dan voor de brand. Voor de omgeving is het belangrijk om te weten of dit invloed heeft op onder meer de luchtkwaliteit, geur- en geluidhinder. Vergelijk daarom in het milieueffectrapport de effecten van de nieuwe stallen met de situatie van voor de brand. Dit laat goed zien wat er feitelijk gaat veranderen, aldus de Commissie.

Ook wordt bij de nieuwe stallen rekening gehouden met een overdekte uitloop die in de toekomst gebouwd kan worden. Deze toevoeging wordt alvast in de vergunningaanvraag opgenomen. De Commissie adviseert om in het rapport ook de effecten van de stallen met overdekte uitloop te onderzoeken. Op deze manier komen de effecten voor de korte en lange termijn in beeld.

Geplaatst door

Vrijwilliger/redactie/advisor bij RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.