Direct naar de inhoud.

Opbouw windmolens in volle gang

  • door:
  • op:
Foto: Peter Panneman

REGIO – De installatie van de 35 windmolens van ontwikkelaar Innogy op Windpark N33 is inmiddels in volle gang. In de Eekerpolder (ten noorden van Meeden) is men momenteel druk bezig met het opbouwen van 27 turbines. Vervolgens zullen er 8 turbines geplaatst worden in de gemeente Veendam. Het gaat om 4 turbines op Vermeer Noord (Noorder- en Zuiderweg) en 4 turbines in Wildervanksterdallen op Vermeer Zuid. Naar verwachting is het windpark eind dit jaar klaar voor exploitatie.

Een windturbine bestaat uit een mast, gondel, rotor en bladen. De ashoogte (mast, gondel en fundering) is 135 meter boven het maaiveld. Onderaan is de diameter 4,5 meter en bovenaan 3 meter. De gondel heeft de vorm van een cilinder, met een diameter van 4,2meter en is 6,1 meter lang. In de gondel bevindt zich onder meer de generator. Deze generator zet de bewegingsenergie van de as om naar elektriciteit. De windturbines gaan ongeveer 500 GWh aan groene stroom per jaar leveren.

Bron en foto’s: Peter Panneman-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal