Direct naar de inhoud.

Met Scouting Veendam ‘hiken’ tijdens Zomertocht door Borgerswold

  • door:
  • op:
Foto: Henk Drenth

VEENDAM – Afgelopen zaterdag was het voor het eerst dat Scouting Veendam een wandeltocht met scoutingspel voor de inwoners van Veendam heeft gehouden. De 70 deelnemers werden over 13 groepen verdeeld. De organisatie vroeg een kleine bijdrage van €2,50 per persoon. De tocht was ook op zondag gepland, maar vond wegens onvoldoende deelname geen doorgang. De Zomertocht is door zo’n 30 scoutingleden in goede banen geleid.

De scoutingclub houdt ieder jaar in februari voor haar leden een ‘hike’, een lange wandeling in het buitengebied. Deze hike staat uiteraard volledig in het teken van het scoutingspel.

Vanwege de coronacrisis was het aanbod van het scoutingspel, evenals sport- en spelactiviteiten van andere verenigingen, de afgelopen periode minimaal. Volgens verwachting zouden er tijdens de zomervakantie veel thuisblijvers zijn. Daarom hadden Annique Panman, Carlijn Kooi en Nadieh Mulder van Scouting Veendam de Zomertocht bedacht. Eveneens in het teken staand van het scoutingspel.

Daarbij was er een kleine samenwerking met Summerfun, die een van de zeven posten had bemand. Van Summerfun liep er ook een groepje mee. Annique Panman is tevens bij Summerfun betrokken als vrijwilligster en had het voorstel voor samenwerking gedaan. Samenwerken maakt sterker tijdens deze periode.

De Zomertocht was uiteraard coronaproof. Deelnemers moesten zich ruimschoots van tevoren inschrijven met een beperkt aantal mensen. Het vertrekpunt was voor ’t Scouthuus, gelegen op het scoutingeiland, een prachtige locatie in Borgerswold.

In de ‘hike’ waren twee routes opgenomen, van respectievelijk 5 kilometer en een langere van 8,5 kilometer. Er werd gelopen in groepjes van maximaal acht personen. De kinderen waren van alle leeftijden. De kinderen liepen onder leiding van volwassenen.

Groepjes volwassenen vonden ook uitdagingen op hun pad. Dat begon gelijk al goed met een ‘apenbrug’: via twee boven elkaar gespannen wiegelende touwen over het water naar de overkant. Sommige volwassenen waagden zich er niet aan. Amber (11) uit Veendam zit bij Clias op turnen. Dat hielp zeker mee. Lukas (11) zit zelf op scouting en pakte het technisch aan. In een stukje bos was ook een klimparcours met touwen.

Een ander scoutingonderdeel was het vlotvaren op twee plaatsen. Bij deze twee posten hoorden twee verschillende opdrachten.

Bij de zeven posten was het verrassingseffect ingebouwd, waarvan men vooraf geen weet had.

Misschien komt er volgend jaar een tweede editie.

Een bijdrage van Henk Drenth.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal