Direct naar de inhoud.

Veendam wil ‘parel’ Borgerswold verder ontwikkelen tot toeristische hotspot

  • door:
  • op:
Uitzicht over Borgerswold – Foto: Peter Panneman

VEENDAM – Het nieuwe college van Veendam heeft grootste plannen met recreatiegebied Borgerswold. Als het aan de bestuurders ligt komen er betere voorzieningen voor zwemmers en wordt de plas beter bereikbaar gemaakt voor kleine bootjes. Ook de ‘Borgersberg’ wordt verder ontwikkeld.De plannen staan in het coalitieakkoord ‘Met vertrouwen vooruit’ van GemeenteBelangen Veendam, PvdA, VVD en D66, die de afgelopen vier jaar ook al een coalitie vormden in Veendam.

Aanpak centrum

In het akkoord wordt ook een een tipje van de sluier opgelicht over de nieuwe centrumvisie. ‘Om het centrum nog aantrekkelijker te maken moeten we doorgaan met het opwaarderen van de openbare ruimte. Zo zullen het Promenade parkeerterrein en het omliggend gebied beter moeten worden ingericht, met een logischer route naar de winkels.’Ook het Kerkplein, Museumplein en het Julianapark worden meegenomen in de plannen. Net als het volgend jaar leegkomende schoolgebouw van Winkler Prins aan de J.G. Pinksterstraat.

30 kilometer per uur

In woonwijken wordt 30 kilometer per uur de norm in Veendam. Sommige wegen zullen daarvoor worden aangepast. Verder zijn er wensen om de ontsluiting aan de Noord- en Zuidkant van Veendam via de N33 te verbeteren. Ook komt er een onderzoek naar alternatieve routes voor vracht- en landbouwverkeer.

‘Veendam wil naast gedupeerden mijnbouw staan’

Als het gaat om mijnbouw wil de gemeente Veendam naast de inwoners staan. ‘Voor zover de mijnbouw schade aan woningen en dergelijke tot gevolg heeft moet compensatie snel en via een eenvoudige procedure plaatsvinden. Bijvoorbeeld uit een fonds dat gevoed wordt door bedrijven die betrokken zijn bij de mijnbouw.’

Extra aandacht bestuurscultuur

Wethouders Henk Jan Schmaal (GBV), Ans Grimbergen (PvdA), Bert Wierenga (VVD) en Annelies Kleve (D66) zijn dezelfde als de afgelopen vier jaar. Een hele andere wind zal er dus niet gaan waaien in Veendam. Wel wil het college de aankomende bestuursperiode extra nadruk leggen op de thema’s Verduurzaming, menselijke maat, infrastructuur en bestuurscultuur.’We willen als gemeente dienstbaar zijn aan onze inwoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties. Daarom zal de inzet erop gericht zijn toegankelijk en zichtbaar te zijn en helder te communiceren over wat we van plan zijn en over wat wel en niet kan. Bij het nemen van belangrijke besluiten vinden wij participatie en het bereiken van zoveel mogelijk draagvlak enorm belangrijk.’Het coalitieakkoord wordt maandagavond gepresenteerd aan de gemeenteraad van Veendam.

Dit is een artikel van RTV Noord en Jeroen Willems. RTV1 en RTV Noord werken intensief samen om de lokale journalistiek te versterken.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal