Direct naar de inhoud.

Zwem- & Poloclub THOR Wildervank bestaat 100 jaar

  • door:
  • op:
Foto: Peter Panneman

WILDERVANK – Het was woensdag 5 augustus precies 100 jaar geleden dat Zwem- en Poloclub THOR werd opgericht. Alhoewel de zwemvereniging officieel nog altijd Z&PC T.H.O.R. heet, wordt de jarige vereniging tegenwoordig in de volksmond meestal THOR genoemd. T.H.O.R. staat voor Tot Heil Onzer Ribbenkast.

Bij het lezen van de naam T.H.O.R. zullen vele lezers nog met veel plezier terug denken aan de tijd van het jaarlijkse waterpolotoernooi dat T.H.O.R. 35 jaar lang organiseerde en de bijhorende feesten in hotel De Nederlanden.

Over de vereniging

Op 5 augustus 1920 werd de zwem- en poloclub opgericht door badmeester Smalbil in hotel De Nederlanden en heette eerst “Wildervank”. Er werd gezwommen in de pompsloot te Wildervank, waar in 1919 een “zwembad” geopend was. Nog in het oprichtingsjaar werd tijdens een ledenvergadering besloten de naam te veranderen in T.H.O.R. Dit verwijst niet naar de god van de donder en de vruchtbaarheid, maar staat voor de heroïsche naam Tot Heil Onzer Ribbenkast. Met 29 leden werd gestart, maar in de oorlogsjaren schommelde dit aantal nogal wat heen en weer. In 1980 werd dit bad gesloten en werden er tennisbanen aangelegd op dit terrein. T.H.O.R. ging toen verder in het Kristalbad in Veendam.

Nu in 2020 zijn er nog altijd 63 leden actief, waarvan er 26 aan wedstrijden deelnemen. Zwemwedstrijden wel te verstaan, want water-poloën doen we eigenlijk niet meer sinds het Kristalbad aan de Langeleegte ook niet meer bestaat. Tegenwoordig worden de baantjes getrokken in het overdekte Tropiqua in Veendam. Drie uur per week duiken daar de wedstrijdzwemmers en recreatieve zwemmers het water in. Voor de wedstrijdzwemmers zouden we graag nog meer bad uren willen, maar door de zwemlessen en andere verenigingen is dat helaas niet mogelijk. Ondanks dat weten de huidige wedstrijdzwemmers toch vele medailles bij elkaar te zwemmen bij regionale wedstrijden en aan nationale wedstrijden deel te nemen.

Feestjaar

Het feestjaar begon goed met een fantastische clinic van Marcel Wouda. Dat was tevens zo ongeveer de laatste zwemactiviteit van het afgelopen seizoen. Alles werd stopgezet vanwege het coronavirus. Ondertussen heeft een aantal zwemmers het trainen weer opgepakt. Eerst in het vertrouwde Tropiqua en momenteel in openlucht zwembad De Borghoorns.

Alle overige extra activiteiten gaan zeker niet over, maar worden alleen uitgesteld. Eén van de uitgestelde activiteiten is de feestavond met reünie. Een nieuwe datum is nog niet bekend, maar opgeven kan wel al via de website www.zwemverenigingthor.nl

 

Bron: Zwem- & Poloclub THOR Wildervank-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal