Direct naar de inhoud.

Zwembad Onstwedde draait ondanks kwakkelzomer een mooi seizoen

  • door:
  • op:

Buitenzwembaden hebben het zwaar dit jaar. Door de kwakkelzomer blijven bezoekersaantallen bij buitenzwembaden achter zo meldt de NOS.

Ook bij zwembad ’t Vlasmeer merken ze dat gezinnen met kinderen door de lage temperaturen minder vaak kiezen voor een dagje aan het buitenbad. Daarentegen zijn het baantjes zwemmen in de ochtend en groepsactiviteiten zoals aquasport juist populair.

Zwembad ’t Vlasmeer in Onstwedde (foto: Stichting Zwembad ’t Vlasmeer)

15.000 bezoekers

De teller van het aantal bezoekers staat al op 15.000, en het seizoen is natuurlijk nog niet afgelopen. In vergelijking met anderen jaren (18.000 bezoekers in totaal in 2018 en 16.000 bezoekers in 2019) een prima resultaat. In 2020 ging het om 9.000 bezoekers, maar door de coronamaatregelen kon het bad toen pas anderhalve maand later open.

Dit jaar is het zwembad overgenomen door Stichting Zwembad ’t Vlasmeer. Daarvoor werd het geëxploiteerd door Optisport. Lilian Kruiter is voorzitter van de stichting, haar achtertuin grenst aan het bad en haar drie kinderen komen er vaak. Kruiter: ‘Eerlijk gezegd stonden we niet meteen te springen om het zwembad over te nemen, maar het was dit of sluiting.’

Kinderen spelen in het zwembad in Onstwedde (foto: Stichting Zwembad ’t Vlasmeer)

Voor het toezicht is de stichting gaan samenwerken met Zwemschool Henny de Groot uit Vlagtwedde. Die geeft ook zwemlessen in het buitenbad wat zorgt voor meer bezoekers.

Een bad voor en door het dorp

Het dorp pakte dus zelf de handschoen op.  En dat verklaard misschien ook wel het succes. Kruiter: ‘We hebben veel abonnementen verkocht, dat is ook goodwill vanuit het dorp, mensen willen het bad graag behouden.’ Het zwembad moet het volgens Kruiter ook vooral hebben van omwonenden. ‘Het bad in Sellingen heeft bijvoorbeeld een duikplank en grote glijbaan waardoor het aantrekkelijker is voor toeristen.’

Het zwembad heeft twee grote baden en een peuterbad (foto: Stichting ’t Vlasmeer)

Ondanks de mooie resultaten werkt het weer natuurlijk niet echt mee. ‘Als het echt lekker warm is gaan we ook in de avond open, maar dat is dit seizoen nog maar negen keer voorgekomen’, aldus Kruiter. ‘Ik denk dat we het goed doen in vergelijking met andere zwembaden. Natuurlijk hebben we last van het slechte weer. Maar door de banenzwemmers, zwemlessen en activiteiten zoals de zwemvierdaagse kunnen we toch heel tevreden zijn.’-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal