Direct naar de inhoud.

Legendarische cultclub St. Pauli gaat de grens over

  • door:
  • op:
Foto: Jan Schutrups (links) en Stijn Rolink brengen een toost uit op FC St. Pauli. (Foto: Schutrups)

EXLOO – Je zou het niet zeggen, maar de Duitse voetbalclub FC St. Pauli in de stad Hamburg heeft in Nederland een heuse fanclub. En niet zomaar één. Maar liefst 2000 fans en volgers van de cultclub hebben zich bij de fanclub aangesloten.

Twee van die Nederlandse fans zijn Jan Schutrups en Stijn Rolink. Schutrups, die een tijdje woonachtig was in Hamburg, is erin geslaagd de verkoop van de merchandise voor Nederland te bemachtigen. In zijn winkel in Exloo is er zelfs een speciale hoek voor ingericht. Stijn Rolink is de enthousiaste kenner in de winkel en op de website.

Fanclub

Sinds 1 augustus is Schutrups Exloo in Nederland de officiële en ook enige dealer. Een afvaardiging van de fanclub was ter gelegenheid van deze overeenkomst zaterdag op bezoek bij Schutrups in Exloo. “De club wordt vaak herkend door de ‘Totenkopf’, het bekende doodshoofd symbool die wordt gebruikt op de merchandise van St. Pauli”, vertelt Stijn Rolink. “De merchandise is mateloos populair bij voetbalfans over de hele wereld! Aangezien het doodshoofd op de kleding erg uniek is, wordt het ook omarmd in de fashionwereld. De merchandise was voorheen alleen te verkrijgen in Duitsland, maar daar is nu verandering ingekomen. Alles over de merschandise is nu te vinden op www.fcstpauli.nl en natuurlijk in de winkel.”

Hip en happening
Los van een cultclub is St. Pauli ook gewoon een voetbalclub, die in Duitsland op het op één na hoogste niveau speelt. “St. Pauli wordt steeds meer hip and happening”, weet Jan Schutrups. “Vroeger was het voor velen ‘die club met dat doodshoofd’, maar langzamerhand begrijpen de mensen dat het gewoon een ontzettend interessante cultclub is met unieke merschandise. En bepaald niet, wat je bij zo’n ‘Totenkopf’ zou verwachten, extreemrechts. Integendeel. De supporters en de club zijn juist erg sociaal en maatschappelijk betrokken. Zo spreken zij zich actief uit tegen racisme, homofobie en seksisme. Doordat ook wij sociaal en maatschappelijk betrokken zijn, past onze winkel goed binnen de filosofie van St. Pauli.”

Fans FC St. Pauli op bezoek bij Schutrups Exloo in de St. Paulihoek. (Foto: Schutrups).

Unieke visie
Deze unieke visie wil St. Pauli internationaal verder gaan uitdragen te beginnen in buurland Nederland bij Schutrups in Exloo. De collectie, vervaardigd van Fairtrade katoen, bevat onder meer T-shirts, hoodies, vesten, koffers, tassen, lampen en nog veel meer. Daarnaast is de officiële Under Armour wedstrijd- en trainingscollectie als enige in Nederland verkrijgbaar. Meer info op www.fcstpauli.nl.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal