Direct naar de inhoud.

Bewoners Oosterdiep verbolgen over giftig sproeimiddel

  • door:
  • op:
F: Peter Panneman

VEENDAM – Begin augustus werden bewoners aan het Boven Oosterdiep in Veendam opgeschrikt door machines op het voormalig Wilkens terrein. Dit terrein is bedoeld voor eventuele realisatie van het Zonnepark Veendam, oftewel Energypark Veendam. Na een check door een van de bewoners bleek dat er een firma uit Overdinkel was begonnen met het besproeien van het terrein met het uiterst giftige middel Glyfosaat/Roundup. Deze besproeiing gebeurde met groot materieel en duurde tot ca. middernacht. Ook deze week was er een vervolg op genoemde werkzaamheden. Door navraag te doen bij het bedrijf kwamen de bewoners erachter dat de besproeiing werd uitgevoerd in opdracht van de gemeente Veendam.

Het sproeien met glyfosaat is sinds 2016 verboden door de Europese commissie, m.u.v. agrarische bedrijven. Tevens is bekend dat glyfosaat kankerverwekkend is en zeer schadelijk voor de mens en de aanwezige fauna. Op genoemd terrein is een uitgebreide fauna aanwezig, zoals een vos, pauw, fazanten en ander nuttige klein-dieren etc. Daarnaast lopen er verschillende huisdieren, zoals katten, etc. en vindt er bramenpluk plaats die ook deels zijn bespoten.

Een woordvoerder van Energypark Veendam wist te melden dat de werkzaamheden zijn uitgevoerd in nauw overleg met de Gemeente Veendam, Provincie Groningen en Omgevingsdienst Groningen en zijn uitgevoerd volgens de hiervoor geldende richtlijnen en zijn er certificaten aanwezig. Delen van het terrein zijn vervuild met asbest en olie.

Contact gemeente Veendam

Ondanks herhaalde verzoeken per telefoon en/of mail, is het tot op heden niet mogelijk gebleken dat de gemeente Veendam heeft gereageerd op de vele vragen. `Ook deze week hebben we nog mondeling contact met de projectontwikkelaar gehad die ons niet meer te woord wil staan en ons doorverwijst naar de gemeente Veendam. Kortom vele vragen en weinig tot geen antwoorden`, aldus Jos Offenberg namens de bewoners.

Vergunningen

De gemeente Veendam weet dat er afgelopen week wel degelijk telefoon- en email contact is geweest. De werkzaamheden zijn uitgevoerd volgens de hiervoor geldende richtlijnen. De initiatiefnemer heeft Omgevingsvergunningen voor de activiteiten bouw en kap. Gecertificeerde adviesbureaus hebben ecologisch en aanvullend bodemonderzoek gedaan. Uit aanvullend bodemonderzoek is gebleken dat delen van het terrein zijn vervuild met asbest en olie. Er is een V&G-plan (veiligheids- en gezondheidsplan) opgesteld en de aannemer is gecertificeerd voor asbestverwijdering en heeft een licentie voor het gebruik van bestrijdingsmiddelen (gewasbeschermingsmiddelen). Verder heeft de aannemer aangegeven dat er is gespoten met een in Nederland goedgekeurd en toegestaan middel dat ook gebruikt wordt in de akkerbouw. De initiatiefnemer is verantwoordelijk voor alle zaken rondom de uitvoering van de werkzaamheden. De gemeente ziet toe op de naleving van de vergunningvoorschriften.

 

Bron: Peter Panneman-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal