Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Ambitienota Stadskanaal zit vol pijnpunten

Theater Geert Teis wordt mogelijk afgestoten door gemeente Stadskanaal  – (F: J. Westerhof, RTV1)

STADSKANAAL – De financiële situatie van de gemeente Stadskanaal blijft de komende jaren zeer zorgelijk. Tijdens de behandeling van de voorjaarsnota eerder dit jaar is daarom afgesproken dat het college alle technische mogelijkheden onderzoekt om verder te bezuinigen. Deze mogelijkheden zijn samengebracht in een aangepaste ambitienota. Duidelijk is dat er pijnlijke keuzes moeten worden gemaakt om het tekort weg te werken. In 4 achtereenvolgende ombuigingsplannen zijn de afgelopen tien jaar alle voor de hand liggende bezuinigingen al gedaan, hoe moeilijk ze soms ook waren. En er komt al jaren te weinig geld binnen van het Rijk voor de taken op het sociale domein. Een financiële ommekeer is alleen mogelijk als het Rijk de gemeenten reëel gaat bekostigen.

Een stevig pakket

In de concept Ambitienota 2021-2024 is er geen ruimte voor nieuw beleid. Alle aandacht gaat naar de maatregelen om de tekorten tegen te gaan. Deze maatregelen bestaan uit drie groepen: de resterende maatregelen uit de huidige periode (ruim 1 miljoen), de voor het college min of meer acceptabele maatregelen (3,4 miljoen) en mogelijke aanvullende maatregelen (2,3 miljoen). In totaal dus mogelijke maatregelen die een structurele bezuiniging opleveren van ruim 6,7 miljoen. Hoewel de tekorten nagenoeg volledig te wijten zijn aan onze uitgaven binnen het sociale domein (zoals jeugdzorg, Wmo en werk) wordt de dekking voor de tekorten gezocht binnen de volledige breedte van de begroting.

Geert Teis Theater

In het pakket min of meer ‘acceptabele maatregelen’ zitten tenminste 30 bezuinigingsmaatregelen. Onder meer de arbeidsmarkt, welzijn, re-integratie, de bibliotheek en het verhogen van de toeristenbelasting liggen onder het vergrootglas. In de aanvullende maatregelen gaat het bijvoorbeeld over het verder verhogen van de OZB en het versoberen van het minimabeleid, de jeugdzorg en het groenbeleid. Ook is er een reële kans dat het Geert Teis Theater moet worden afgestoten, de bibliotheek dicht gaat en dat er tenminste één van de drie buitenzwembaden moet gaan sluiten.

Besluit in november

Dinsdag spreek de raadscommissie of deze bezuinigingen inderdaad reëel zijn en op 9 november moet de gemeenteraad een pakket hebben vastgesteld als ze een preventief toezicht wil voorkomen. Wethouder Hamster: ‘De maatregelen gaan zeer ver. Een faire oplossing kan alleen van het Rijk komen.’

Geplaatst door

Vrijwilliger/redactie/advisor bij RTV1

3 Reacties op “Ambitienota Stadskanaal zit vol pijnpunten

 1. Alweer de OZB verhogen? Gaan we voor de duurste gemeente van Nederland?
  Stadskanaal heeft helaas erg veel zware zorgvragers en werkelozen, maar moeten we hiervoor Stadskanaal nou werkelijk onbetaalbaar maken voor huiseigenaren met een betaalde baan?
  Wij (jong gezin) zien het nu al een tijdje gebeuren, steeds verdere verhoging van de OZB en een steeds verdergaande versobering van de voorzieningen.
  Dit zal voor ons op termijn een reden kunnen zijn om de gemeente te gaan verlaten.

 2. Zeer zorgelijke ontwikkeling voor een krimp-gemeente. Om interessant te zijn voor de bijdragers moeten de voorzieningen juist op pijl zijn. Nu zal de achterstand ten opzichte van alternatieve gemeenten alleen maar groter worden. Onbegrijpelijk beleid van zowel de gemeente als het Rijk. Wij zijn tweeverdieners met kinderen. We dragen bovengemiddeld ons financiële steentje bij (verdienen beide vrij aardig en wonen in een vrijstaande koopwoning) maar willen daar uiteraard ook voorzieningen voor ons en onze kinderen voor terug. Wat is Stadskanaal over een paar jaar? Een vergrijzende windpark-gemeente met uitsluitend zorgvragers? Ondernemers die het niet meer redden? Zo maak je het probleem toch alleen maar groter? Wat is dan het uitzicht? Ik ben geen expert op gebied van regionale politiek maar misschien is op termijn preventief toezicht wel een betere optie. Geen idee. Wat ik wel weet is dat wij sterk zullen overwegen om te gaan verhuizen als dit de realiteit van Stadskanaal gaat worden.

 3. “Stadskanaal krijgt al jaren te weinig geld van het Rijk om extra taken uit te voeren, schrijft de gemeenteraad. ,,Met name de kosten voor de uitgaven binnen het sociale domein (zoals jeugdzorg, Wmo en werk) worden structureel onvoldoende gecompenseerd door het Rijk.”

  Als het Rijk aantoonbaar te weinig bijdraagt om aan de sociale verplichtingen te kunnen voldoen dan wordt het tijd voor lobbywerk van de landelijke politieke partijen die ruimschoots vertegenwoordigd zijn in de raad.
  Het kan toch niet zo zijn dat allerlei voorzieningen moeten worden geschrapt omdat de het College en de gemeenteraad niet in staat zijn om het geld waar ze recht op hebben binnen te halen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.