Direct naar de inhoud.

Geen landelijk verbod op carbidschieten

  • door:
  • op:
Carbid Team Stadskanaal
Archieffoto Carbid Team Stadskanaal

REGIO – Er komt geen landelijk verbod op het carbidschieten. Dit heeft Hubert Bruls van het veiligheidsberaad maandagavond bekend gemaakt. Het veiligheidsberaad, bestaande uit de 25 voorzitters van de landelijke veiligheidsregio’s, hebben maandagavond overleg gevoerd over onder andere een eventueel carbid verbod. Hoewel enkele voorzitters, waaronder die van Groningen Koen Schuiling, voor een verbod waren is toch besloten geen algeheel verbod in te voeren.

Regionaal verbod?

Dit betekent overigens niet dat er in heel Nederland carbid geschoten mag worden. Enkele gemeenten waaronder Hilversum, Den Haag en Dordrecht voerden eerder al een verbod in voor hun gemeente.

Of de gemeenten in onze regio alsnog een verbod in gaan voeren is nog onbekend. Burgemeester van Mastrigt van Stadskanaal gaf eerder, in de gemeenteraadsvergadering, aan nog weinig duidelijkheid te kunnen geven over een eventueel verbod. ‘Dat is een teleurstellende mededeling. Het is een ontzettend dilemma tussen de traditie die in deze regio bekend is versus de delen van het land waar carbidschieten niet zo bekend is. Daar kunnen mogelijk gevaren optreden, terwijl ons gezamenlijk doel is om de zorg zoveel mogelijk te ontlasten.’, aldus van Mastrigt.

De oppositiepartijen PvdA en D66 benadrukten, in dezelfde vergadering maandagavond, het belang van carbidschieten voor de regio. Bovendien vindt D66-voorman Klaas Pals het onbegrijpelijk dat Koen Schuiling als voorzitter van de Veiligheidsregio Groningen zich al tegen carbidschieten heeft uitgesproken.

‘Dat is opportuun’, aldus Pals. ‘Het landelijk veiligheidsberaad spreekt er vanavond over. Schuiling is bevooroordeeld ten opzichte van de vergadering die plaatsvindt. Dat past niet wat mij betreft.’

Vuurwerk

Het afsteken van vuurwerk blijft wel verboden. Dit om het de toch al zwaar belaste zorg en handhaving makkelijker te maken. Maar aan juist die handhaving kleven nog wel wat haken en ogen. Zo is het niet verboden om vuurwerk te bezitten. Men verwacht dan ook, ondanks het verbod op het vervoeren van vuurwerk, een grote stoet auto’s naar Duitsland en België zo op het einde van 2020.

 -advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal