VEENDAM – Het eerste boek “Kop d’r veur, van eenmanszaak tot fotoreus” is vrijdag 27 november door Gerard Kral uitgereikt aan 5 ondernemers uit de provincie Groningen. Arend Jan Rozema Amasus Shipping, Jan Lucas Oldenburger Virol en WPT, Ger Smits RSE, Arnold Bakker Kampen Industrial Care, en Gijs Lensink van RTV Noord. Kop d’r Veur is een Groningse uitdrukking die nu actueler lijkt dan ooit. Vrij vertaalt zegt het, dat iedereen die tegenslagen meemaakt weer moet opstaan; nieuwe kansen grijpen en zelf weer perspectief creëren.
Het boek geeft een inkijkje in wat er speelt in (familie)bedrijven, vol anekdotes en persoonlijke verhalen, die nog nooit publiekelijk verteld zijn. Hoe kon een eenmanszaak uitgroeien tot de grootste van Nederland? En wat ging er mis toen een bloeiend miljoenen bedrijf eindigde in een faillissement?
Het boek is verrassend openhartig over de onderlinge verhouding tussen de zeven broers en de rol van vader Carel Kral in het familiebedrijf. Aan de hand van leven en werk van de familie Kral krijgt de lezer in de eerste hoofdstukken een kijkje in het dagelijks en economisch leven van voor, tijdens en na de oorlog en de jaren van wederopbouw. Er is geen moment van langdradigheid, of opsomming van saaie feiten; het verhaal blijft boeien. De inhoud levert gesprekstof op; het geeft aanleiding het ondernemerschap van toen te vergelijken met nu.
In 1995 neemt Gerard Kral de leiding over en ziet het zijn taak om het bedrijf voor te bereiden voor de grote veranderingen in de fotowereld. Concurrentie van branchevreemde kanalen, internet en de opkomst van digitale fotografie vragen om veel aanpassingen. Er wordt strategisch gekozen voor grootschaligheid en professionalisering. Het bedrijf groeit in korte tijd van 30 naar 160 vestigingen. De staf wordt uitgebreid.
In 2005 gaat het mis met de inmiddels meer dan 65-jarige onderneming waar miljoenen in omgaan. Enerzijds is de omzet teruggelopen door de opkomst van de digitale fotografie en anderzijds willen belastingcontroleurs scoren met het vangen van een grote vis.
‘Een dubieus beslag door de fiscus geeft het bedrijf een laatste zetje’ kopt het Dagblad van het Noorden op 25 oktober 2005. Het einde van de vermaarde fotoreus is onvermijdelijk: de belastingdienst heeft immers meer tijd, meer geld en meer advocaten. Hoe onrechtvaardig zal het faillissement door de familie Kral worden ondervonden als blijkt dat er niets mis is met de belastingafdracht. En dat is nog zacht uitgedrukt.
Het boek weet de lezer zodanig mee te nemen, dat je zelf de hard aankomende klappen voelt. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de belastingmedewerkers die het bedrijf de nek om hebben gedraaid, aldus Gerard, niet in de anonimiteit blijven; ze worden met naam en voorletter door hem in het boek gezet.
Wie denkt dat Gerard Kral met het afleveren van dit boek deze periode van zich af heeft geschreven, heeft het mis. ‘De pijn van het verlies is met dit boek niet verzacht’ zegt hij in een interview (goed gevonden) in de epiloog. Maar het gevoel van niet bij de pakken neerzitten, ‘kop d’r veur’, overheerst.
Het boek is verkrijgbaar bij Primera Veendam, Primera Oude Pekela, Primera Hoogezand, Bruna Winschoten, Readshop Stadskanaal, CIGO Delfzijl, en Boekhandel van der Velde te Groningen. Ook te bestellen op www.gerardkral.nl