Direct naar de inhoud.

Somber weertype in aankomst voor de Kerst

  • door:
  • op:
Somber en zacht weer in aankomst voor de kerstdagen 2020 – F: Weeronline

WEERONLINE – De donkere dagen voor Kerst doen hun naam dit jaar eer aan. Komende tijd heeft bewolking regelmatig de overhand en daarbij neemt ook nog eens de kans op regen toe. Bovendien wordt het zachter met na het weekend maxima van 10 graden of meer.

 Het is de komende tijd regelmatig somber weer met veel bewolking. Dat betekent niet dat we tot de Kerst geen zon meer te zien krijgen, maar bewolkte perioden zijn wel duidelijk in de meerderheid. Aanvankelijk is het daarbij kouder dan normaal met temperaturen die amper boven 5 graden uitkomen. Ook is komende nacht kans op vorst. Vanaf dit weekend zet de temperatuur een duidelijke stijging in en na het weekend kan het zelfs meer dan 10 graden worden.
De winter is voorlopig dan ook ver te zoeken. Qua temperatuur is het verre van winter en dat geldt ook voor het weerbeeld. Komende week staat bijna dagelijks regen op het programma en daarbij kan het ook nog eens stevig waaien. Typisch Nederlands ‘winterweer’ dus waarbij het meer op herfst lijkt dan winter. Met deze zachte aanloop naar Kerst blijft de kans op een witte Kerst klein. Die bedraagt voorlopig slechts 5%.
Vorig jaar iets minder sombere donkere dagen voor Kerst
Vorig jaar was het weer tijdens de donkere dagen voor Kerst redelijk vergelijkbaar met dit jaar. Ook toen was de winter ver te zoeken en werd het wisselvallig en zacht. Wel brak de zon geregeld door en daarmee eindigde december 2019 als de op drie na zonnigste ooit gemeten. Echt sombere donkere dagen voor Kerst hadden we voor het laatst in december 2017. Die maand was zelfs de somberste sinds 1993. In Maastricht scheen de zon in de hele maand slechts 16 uur!
Dagen worden korter, maar middagen weer langer
Tot en met 21 december worden de dagen steeds korter, maar dat geldt niet voor de middagen. Deze week is het vroegste moment van het jaar dat de zon ondergaat. Dat gebeurt in het midden van het land al om 16:27 uur. Vanaf 17 december wordt het ’s middags langer licht. Op Eerste Kerstdag vindt de zonsondergang om 16:32 uur plaats en eind december alweer om 16:37 uur, tien minuten later dan nu dus.
De ochtenden worden tot het einde van het jaar wel nog steeds donkerder. Nu komt de zon rond 8:37 uur op, op 21 december is dat om 8:46 uur en 31 december om 8:48 uur. Dat de laatste zonsopkomst en vroegste zonsondergang niet op de kortste dag van het jaar vallen heeft te maken met de baan van de aarde om de zon. Die heeft namelijk de vorm van een ellips of ei.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal